27 oktoober 1999

Uue aastasaja büroo

BCSi uus büroo on valmis ja ei ole ka. Ruum funktsioneerib juba kuu aega töökeskkonnana, kuid lõplikult valmib alles uuel aastal.

Ruumide rentnik otsustas tempot pisut aeglustada ning viia ruumide kujunduse lõpule etapiviisiliselt. Töötajate igapäevast töötegemist see ei sega, sest töökohad on põhiliselt paigas.

Büroo on orgaanilises muutumises -- nii nagu lisandub uusi detaile, omandab ruum täiuslikuma väljanägemise.

Leidsime suuremõõtmelise büroopinna pikaajaliste otsingute tulemusena. Firmasisesele koostööle mõjus häirivalt töötajate paiknemine erinevates majades, eesmärk oli saada kogu meeskond ühe katuse alla.

Töötingimused on siin ideaalilähedased: ümbruskond on suhteliselt vaikne, väline müratase madal. Valgus pääseb ruumi läbi katuseakende, mis paiknevad ühtlaselt hajutatult ning külgakende kaudu.

40 töökohta on paigutatud töögruppidena, praegu võib küll öelda, et töötajate vahel on silmside, sest eraldatust praktiliselt pole. Töökohad on põhimõtteliselt paigas, kusjuures oleme arvestanud varuga uute töötajate tarvis.

Hoone arhitektuurses projektis oli ette nähtud suur avatud voolava ruumiga büroopind. Tegemist on katusekorrusega, kus üles vaadates avaneb huvitav laemaastik, mis tekib eri kõrgusega katuseviilude lõikumisest.

Ruumile annavad valgust nii katuslaes paiknevad katuseaknad kui ka pikad lintaknad külgseintes. Lõpptulemusena sündis kompromiss, kus säilis tsentraalne suur bürooruum ja kabinetid leidsid oma koha hoone madalamas tiivas.

Laealune ventilatsioonisüsteem on avatud ning annab korrektse teostusega ruumile omapärase tehnitsistliku meeleolu. Kõrge valge ruum on sisekujunduse käigus omandanud intensiivsemaid värvitoone.

Siinse töökeskkonna kujundamisel on kasutatud mitut sisekujundajat -- mööbli paigutuse lahendas mööbli valmistaja, valgustuse ja üldviimistluse valis hoone arhitekt. Tellija seisukohalt oleks tulemus olnud ühtlasem ning läbimõeldum, kui sisekujundajaid olnuks üks või nad oleksid kaasatud korraga kujundusprotsessi.

Ruumile eripära loomisel oli optimaalne ja ajanappusel kiiremini teostatav variant värvida suured seinapinnad osaliselt üle, arvesse võttes töötsoone. Otsustasin ruumi teljelt poolitada ning värvida kabinettide tiiva küpsoranzhiks ning sellele vastanduva seina sinakashalliks.

Suur ja avatud ruum pakub sisekujunduseks väga palju võimalusi, piirangud seab eelarve ja tellija initsiatiiv.

Autor: Tiina- Maria Vint

Hetkel kuum