Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Naera oimetuks

  Lähikuudel seisavad teatrikülastajad raske valiku ees, sest Eesti Draamateater, Pärnu Endla ja Tartu Vanemuine toovad ühel ajal lavale meeleolult erinevad etendused, mis kuuluvad Euroopa tugevamate näitekirjanike loominguparemikku.
  Rohkem kui paarikümne näidendi autor inglane Ray Cooney on mees, kelle näidendeid mängitakse igal pool maailmas ainult täissaalidele ning võib väita, et Ain Prosa uuslavastus püsib kindlasti Draamateatri repertuaaris mitu hooaega.
  Tüki kohta räägib Ain Prosa, et see oli mitu aastat teatri näidendite portfellis, kuid esialgu ei meeldinud see talle niivõrd, et seda lavastama hakata. Samas kinnitab Prosa, et eile esietendunud lavastus on tegelikult väga hea, seda ei ole tema teada veel Eestis mängitud.
  Etenduse peategelane on Briti parlamendisaadik ja edev elumees Richard Willey, kes kavatseb koosoleku asemel oma armukesega luksuslikus Westminsteri hotellis aega veeta. Willey ülipüüdlik erasekretär George Pidgen sööstab küll pettuste ja varjunimede keerisesse, et oma ülemuse ausat mainet säästa, kuid kõik läheb muidugi hoopis vastupidi. Nii juhtubki, et vaatajal pole mahti naermisest hingetagasi tõmmata enne, kui etendus on läbi.
  Kõige raskemaks peab lavastaja Cooney etenduses tehnilise täpsuse saavutamist. «Publikunaerutaja tegelaste dialoog on väga kiire ja kõnes kasutatakse palju lihtlauseid.» Peategelaste kohta ütleb Prosa, et need olid enne lavastama hakkamist juba teada. Samas lisab ta, et kuigi tegemist on väga tugevate näitlejatega, ei tehta kellelegi hinnaalandust ning iga roll sünnib suure vaevaga.
  Öö pargis. Juhuslikult kohtuvad pimedal kõnniteel kaks õpetajannat. Naised on kunagi koos töötanud, kuid siis katkes nendevaheline suhtlemine pikkadeks aastateks. Nüüd elustuvad tähtede paistel vanad mälestused ning kaks daami jõuavad tõdemusele, milles tegelikult seisneb elamise väärtus.
  Näidendi lavastaja Raivo Trassi sõnul ei ole Kristina Lugni töid varem Eestis lavastatud, kuid Rootsis on autori maine ülikõrge. Trass ütleb, et Lugni kirjutatud näidendite puhul on kõige huvitavam see, et tegelaskujud ei ole konkreetsed tüübid ning puudub kindel story. «Näidendite dialoog ja sõnastus on üllatav ning selle lahtimõtestamine on väga huvitav.»
  Trass lisab, et homme esietenduv «Öö on mu õitseaeg» on lihtsalt liigutav lugu, mis puudutab elu ja uurib elu olemust. Tähtis on ka see, et tükki mängitakse teatri ärklisaalis ning lavastuses on öine Pärnu kujundina oskuslikult ära kasutatud.
  Draamakirjanduse kõrgliigasse kuuluva skandalisti kuulsusega McDonaghi «Mägede iluduskuninganna» on läbimurdetükk, mis tõusis eelmistel hooaegadel Londonis meteoorina tähelepanu keskpunkti.
  Näidend jutustab ema ja tütre vahelistest suhetest kauges iiri kolkakülas. Kahe naise vahel on mõistmatust, lõpmatut kibestumist ja isegi sadismi. See on lugu, mis kisub lahti valusaimadki närvilõimed.
  Tüki lavastaja Ain Mäeots tunnistab isegi, et see on üks puudutavamaid tükke, mida ta üldse on lugenud.
 • Hetkel kuum
Karl-Eduard Salumäe: õpetame vallavanema ajakirjandust mõistma!
Põhja-Sakala vallavanem Karel Tölp, kelle meelest võiks riiklikult kokku leppida, et "ajakirjandus ei tüüta kaks aastat omavalitsusi", ei mõista ajakirjanduse olemust ja rolli. Õpetame siis, ütleb Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe Äripäeva raadio hommikuprogrammis kõlanud päevakommentaaris.
Põhja-Sakala vallavanem Karel Tölp, kelle meelest võiks riiklikult kokku leppida, et "ajakirjandus ei tüüta kaks aastat omavalitsusi", ei mõista ajakirjanduse olemust ja rolli. Õpetame siis, ütleb Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe Äripäeva raadio hommikuprogrammis kõlanud päevakommentaaris.
Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Nordecon jätkab kahjumis tegutsemist
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Tallinna börsil noteeritud Nordecon jäi taas kord aasta kokkuvõttes kahjumisse. 2022. aasta eest kujunes Nordeconi kahjumiks 1,44 miljonit eurot. Aasta varem oli ehitusettevõtte kahjum 5,5 miljonit eurot.
Reaalajas börsiinfo
Saaremaa looduskosmeetika tootjad võtavad järgmisena ette Vietnami
"Keskkonna hoidmine on meil ikkagi mõtlemisviis, mitte linnukese tõmbamiseks," ütles Triinu Karolin, kelle loodukosmeetika bränd HOIA sai Eesti Väikeste- ja Keskmiste Ettevõtete Assotisatsioonilt auhinna "Ringmajanduse Kangelane".
"Keskkonna hoidmine on meil ikkagi mõtlemisviis, mitte linnukese tõmbamiseks," ütles Triinu Karolin, kelle loodukosmeetika bränd HOIA sai Eesti Väikeste- ja Keskmiste Ettevõtete Assotisatsioonilt auhinna "Ringmajanduse Kangelane".
Äripäeva Juhtimiskool: tulemuslikku meeskonda kannustab usk, et me saame koos hakkama!
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Äripäeva kujundused valiti Eesti paremate sekka
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.
Meedialiidu kujunduskonkursi žürii valis välja 2022. aasta parimad kujundused, tuues esile kaks tööd Äripäevast.

Olulisemad uudised

Eesti ravimitööstur saab Euroopast 18 miljonit eurot laenu
Euroopa Investeerimispank (EIP) ja Icosagen AS sõlmisid 18 miljoni euro suuruse lepingu, mis läheb uue ravimitehase rajamiseks.
Euroopa Investeerimispank (EIP) ja Icosagen AS sõlmisid 18 miljoni euro suuruse lepingu, mis läheb uue ravimitehase rajamiseks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.