Kaja Koovit • 11. veebruar 2000 kell 13:56

Kommertspangad ei soovi kuutulemusi vabatahtlikult avaldada

Eesti kommertspangad ei hakka omaalgatuslikult igakuiseid bilansse avaldama, kuigi lühibilansside avaldamisest loobunud Eesti Pank seda soovitab.

'Vastavalt börsireglemendile avaldame konsolideeritud majandustulemusi korra kvartalis,' kinnitas Ühispanga asepresident Ülo Suurkask. Suurkask lisas, et juhul, kui vahepeal toimub olulisi muudatusi, teavitatakse sellest avalikkust ka tihedamini.

Ühispanga tippjuhtkonda kuuluv isik tunnistas, et suures osas sõltub panga edaspidine tegevus ka sellest, kuidas käib turu liiderpank Hansapank. 'Kui Hansapank tulemusi ei avalda, ei ole ka meil ainsana mõtet konkurentidele informatsiooni anda,' lausus ta.

Hansapank otsustab igakuiste majandustulemuste avaldamise nädala jooksul, ütles Hansapanga juhatuse liige finantsdirektor Erkki Raasuke.

'See, et siin kohapeal asja ümber selline tants käib, jätab meid suhteliselt külmaks,' ütles Raasuke. Hansapank on välisinvestoritele ja partneritele teatanud, et edaspidi saab panga tulemuste kohta informatsiooni kvartaalselt. Mujal maailmas on sellise intervalliga info avaldamine tavapärane, mistõttu sealtpoolt ei ole mingeid negatiivseid signaale, rääkis Raasuke. Kui me nüüd oma otsust jälle muudame, tunduks see ebaprofessionaalne, lisas Raasuke.

Hansapank on varem tunnistanud, et ka igakuiste konsolideeritud tulemuste avaldamine ei oleks probleem.

Optiva Pank ei ole samuti veel kindlat otsust tulemuste avaldamise kohta langetanud,kuid see tehakse lähiajal, tunnistas panga juhatuse liige finantsdirektor Priit Perens. Perens pooldab samuti kvartaalsete tulemuste avaldamist, sest ühe kuu sees võib toimuda suuri kõikumisi, mis eriti paistavd silma väiksemate pankade puhul.

Hetkel kuum