30. juuni 2000 kell 6:10

Riigisekretär tutvub teist nädalat valitsusside toimikuga

Riigisekretär Aino Lepik tutvub juba teist nädalat valitsusside asutuse teenistusliku järelevalve tulemustega ning need on endiselt avalikkuse eest varjatud.

Enne kui riigisekretär Aino Lepik von Wirén pole riigikantselei haldusalas oleva valitsusside asutuse teenistusliku järelevalve aruannet lõpuni käsitlenud, ei soostu ta seda ka kommenteerima, kinnitas riigikantselei paari nädala eest Postimehele. Eile, kaks nädalat pärast aruande materjalide riigisekretärile andmist, kinnitas valitsuse pressiesindaja Priit Põiklik, et riigisekretär tutvub ikka veel teenistusliku järelevalve materjalidega.

Riigisekretär algatas valitsusside asutuse lepinguliste suhete ja põhikirjalise tegevuse otstarbekohasust ja seaduspärasust uuriva teenistusliku järelevalve 13. aprillil pärast Postimehe artiklit riigikantselei haldusalas oleva asutuse põhikirjavälisest tegevusest. Artiklist selgus, et valitsusside asutus, mille põhiülesanne on tagada riigiasutustele eriside ning teostada signaalluuret, osutab oma riigisaladuse seadusega kaitstud erisidevõrgu kaudu teenuseid erafirmadele. Lisaks selgus, et mitmed valitsusside töötajad on seotud ka mitme, nii telekommunikatsiooni- kui ka ärikonsultatsiooniteenuseid osutavate erafirmadega, kusjuures kahe sellise firma aadressideks on kunagi olnud valitsusside praegune aadress.

Hetkel kuum