• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Millised õigused ja kohustused on ehitise kaasomanikel?

  n Asjaõigusseaduse rakendamise seaduse järgi on juhul, kui ehitis on kaasomandis, kaasomanikel ehitise mõttelise osa võõrandamisel võõrandatava osa ostueesõigus. Välja arvatud juhul, kui see osa võõrandatakse kaasomaniku sugulasele või vanemale, teisele kaasomanikule või seaduse järgi eesõigustatud isikule. Kui kaasomanik ei kasuta ostueesõigust ühe kuu jooksul, arvates kirjaliku teate saamisest, on võõrandajal õigus võõrandada ehitiseosa kirjalikus teates märgitud või kõrgema hinnaga ja samadel või võõrandajale soodsamatel tingimustel.
  Kui võõrandaja võõrandab ehitiseosa ostueesõigust rikkudes, võib kaasomanik pöörduda kolme kuu jooksul, arvates rikkumisest teada saamise päevast, kohtusse hagiga talle ostja õiguste ja kohustuste ülekandmiseks.
  Kaasomaniku ostueesõigust ei rakendata eluruumide ja elamutes asuvate mitteeluruumide erastamisel. Samuti ei kohaldata kaasomaniku ostueesõigust erastatud eluruumi ja elamus asuva mitteeluruumi võõrandamisel juhul, kui kaasomanikke on rohkem kui kuus.
  Kaasomandi võõrandamisel tuleb tähelepanu pöörata järgmistele asjaoludele.
  - Kui müüdav korter asub õigusjärgsele omanikule või tema pärijatele tagastatud korterelamus ja omanikke on rohkem kui üks, on teistel kaasomanikel korteri ostueesõigus. Ostueesõiguse kohaldamine ei sõltu sellisel juhul korterite arvust elamus ega kaasomanike hulgast. Lisaks on omandireformi seaduste aluste järgi õigusjärgsele omanikule tagastatud elamu üürnikel vastava tagastatud elamu, vastava kinnistu või nende osa võõrandamisel ühine ostueesõigus.
  Tsiviilkäibes oleva reaalosa võõrandamisel on ostueesõigus selle reaalosa üürnikul.
  - Erastatud korteri müügi puhul, mis asub väikse korterite arvuga elamus, on mõttekas kontrollida omanike arvu hooneregistrist, kuna kaasomaniku ostueesõigust ei kohaldata erastatud eluruumi võõrandamisel vaid sellisel juhul, kui kaasomanikke on rohkem kui kuus.
  Tihti võib aga ühe omaniku omanduses olla mitu korterit, mis võib viia näiteks kümne korteriga elamus omanike tegeliku arvu kuueni ja sellisel moel on seal juba võimalik kohaldada ostueesõigust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
YITi töötajate usaldusisik: eestlasi lastakse Soomes endiselt üle
Soome ehituskontserni YIT töötajate usaldusisiku Jussi Sakari sõnul on peamised tööjõudu puudutavad halli majanduse probleemid seotud kolmandate riikide töötajatega, kuid endiselt lastakse Soomes üle ka eestlasi.
Soome ehituskontserni YIT töötajate usaldusisiku Jussi Sakari sõnul on peamised tööjõudu puudutavad halli majanduse probleemid seotud kolmandate riikide töötajatega, kuid endiselt lastakse Soomes üle ka eestlasi.
A. Le Coqi juht: riik ei tule mulle ütlema, mida ma pean sööma ja mida mitte
Kui Arenguseire Keskuse raportit kajastavas artiklis kirjeldati võimalust tuua päevakorda rahvatervise maks, mis tähendab maksu suhkru- ja rasvasisalduse eest, siis joogitööstuse A. Le Coq tegevjuht Tarmo Noop peab valeks toiduainete klassifitseerimist headeks või halbadeks.
Kui Arenguseire Keskuse raportit kajastavas artiklis kirjeldati võimalust tuua päevakorda rahvatervise maks, mis tähendab maksu suhkru- ja rasvasisalduse eest, siis joogitööstuse A. Le Coq tegevjuht Tarmo Noop peab valeks toiduainete klassifitseerimist headeks või halbadeks.