Väinu Rozental • 15. oktoober 2000 kell 22:00

Tarkoni tehas laiendab tegevust

Oleme Rootsi telekommunikatsiooniturul juba nii tuntud, et meid kui süsteemset allhankijat otsitakse ise üles, ütles Tarkoni peadirektor Toomas Noorem.

Uus koostetsehh valmistab Rootsi mobiilsete antennisüsteemide väljatöötlusfirmale Smarteq mobiiltelefonide ala- ning vastuvõtujaamade kaablisüsteeme ja mobiiltelefonide antenne. ?Smarteq valis meid allhankijaks ja tõi antennitootmise Tartusse üle,? märkis Noorem. ?Smarteqile antennisüsteeme valmistanud Rootsi tehase majandusnäitajad polnud enam lihtsalt konkurentsivõimelised.?

Eelmisel aastal tõi oma põhitootmise Tartusse üle maailma tuntuim gaasiseadmeid valmistav Rootsi firma Primus AB.

Kokku on Tarkon tänavu loonud üle 200 uue töökoha ning investeerinud 24 miljonit krooni. Tarkonis töötab üle 600 inimese.

Tarkoni tootmisdirektori Villu Ehrlichi andmeil moodustavad erinevad telekommunikatsiooniseadmed ettevõtte 150 miljoni krooni suurusest käibest 80 protsenti. Tarkoni toodangust läheb eksporti 95 protsenti.

Tarkoni suurimad kliendid on Rootsi telefonifirmad Allgon ja Ericsson ja USA printeritootja Intermec. Eesti klientidest on suurimad Norma, Elcoteq ja Primus Eesti.

Toomas Noorema sõnul otsib Tarkon pidevalt uusi tehnoloogilisi võimalusi. Käivitunud on tütarettevõte AS Tarkon Lehtmetall, tehakse ettevalmistusi uue tehnoloogia ? alumiiniumi hõbetamise ? juurutamiseks. ?Meie ärikontseptsioon on olla süsteemne allhankija,? rääkis Noorem. ?Tellija saab meie käest kompleksse teenuse.?

Tarkoni tuumikomaniku, Rootsi peenmehaanikaettevõtte Hallberg-Sekrom Fabriks AB presidendi ja Tarkoni nõukogu esimehe Gunnar Bergströmi sõnul kutsuvad Ericsson ja Allgon Tarkonit osalema kolmanda põlvkonna mobiiltelefonide väljatöötamisel. Samuti osaleb Tarkon USA ühe suurema printeritootja Intermeci uue printeripõlvkonna väljatöötamisel.

?Valmistame Intermecile printeri trükiseadmeid,? täpsustas Toomas Noorem. ?Intermeci printerid töötavad näiteks Tallinna lennujaamas.? Noorema sõnul tähendab osalemine uue põlvkonna toodete väljatöötamisel Tarkoni toodangumahu mitmekordset tõusu ning käibe kahekordistumist lähiaastail.

Tarkoni suuromanikule Hallberg-Sekrom Fabriksile kuulub 60 protsenti ettevõtte aktsiatest. Ülejäänud aktsiate omanikud on Tarkoni juhtivtöötajad.

Hetkel kuum