ÄP fototoimetus • 8. november 2000 kell 22:00

Eestit võib kaudselt mõjutada USA enesekesksus

Ei oskagi kohe mingisugust mõju Eestile öelda. Bush on veidi parempoolsem küll, mis võib tähendada, et Ameerika keskendub rohkem vaba turumajanduse edendamisele. Samas teisest küljest, kui Ameerika president keskendub rohkem oma riigi asjadele, siis ilmselt hakkab ta vähem huvi tundma selle vastu, mis teistes riikides juhtub. See võib tähendada muidugi ka euro edasist nõrgenemist jne. Tegelikult on ameeriklaste puhul juba praegu näha olnud, et nad on hakanud rohkem lähtuma oma riigi arengust.

Jah, ma ei usu küll, et midagi otseselt meid mõjutada võib.

Majanduspoliitika enesekesksemaks muutudes võib välispoliitiline aktiivsus mõnevõrra väheneda. Ma ei usu samas, et mõni investor jätaks sellepärast investeerimata, et valitsus ajab teistsugust poliitikat. Investorit huvitab ikka see, kuidas temale endale tundub soodsam ja kasulikum. Samas on ka selge, et Ameerika majandusnäitajad on viimasel ajal halvemaks muutunud ning me keegi ei tea, kui tõsine see majanduskasvu aeglustumine on ja kas see jätkub järgmistel perioodidel sama tempoga.

Jah. Poliitika muidugi mõjutab majandust, aga ma arvan, et suuremates riikides on see mõju tagasihoidlikum kui väiksemates üleminekumaades, kus võidakse täiesti kardinaalselt majanduspoliitikat muuta. Ma ei usu, et seda Ameerikas tehakse.

Autor: ÄP

Hetkel kuum