Ülo Toomsalu • 12. detsember 2000 kell 6:15

PM: Rootsi käitub tuulelipuna

Rootsi valitsuse värskeim kannapööre - valmisolek uuteks Estonia huku uuringuteks ja kopsaka rahasumma eraldamine - on seda kummalisem, et koguni Bemis ise pole veel Estonialt toodud metallitükkide analüüsi tulemustega rahul, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Võib-olla on see märk ülimast demokraatiast, et valitsus kurjategijaks tembeldatud uurija ja iga teisegi huvirühma survel alailma meelt muudab, ent siitpoolt merd paistab pidev suunamuutus paraku tuuleliplusena. Eesti ja Soome valitsuse vaoshoitus on igatahes sümpaatsem.

Kahtlemata on ametliku uurimiskomisjoni moodustanud valitsuste kohus uurida ka kõiki põhjendatud väiteid, mis komisjoni raporti kahtluse alla seavad. Aga narr on seda teha seinast seina tormates. Nii jääb tahtmatult mulje, et midagi on vaja varjata.

Eesti valitsus talitaks mõistlikult, kui tunneks huvi Bemise metallitükkide ja ekspertiisitulemuste vastu, aga loomulikult alles siis, kui tulemused kindlad ja avaldamiskõlblikud, arvab Postimees.

Hetkel kuum