• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kindlustajad saavad tulumaksu tagasi

  Äripäeva artikkel (?Maksuehmatus pensionikindlustajatele? 20.12.) külvas klientide seas üksjagu segadust. Artiklis väideti, et teatud lepingu sõlminud kliendid ei pruugi tulumaksu tagasi saada. Tegemist oli ajakirjandusliku liialdusega. Artikkel ei põhinenud maksuameti ametlikul seisukohal, mida ajakirjanik tõenäoliselt püüdis avaldamise ajaks saada. Seisukoht ei saanudki laekuda, kuna selle andmine ei ole ühe päeva töö.
  Tõsi on see, et me püüame kindlustusseltside liidu ja rahandusministeeriumi koostöös saavutada mitmeti tõlgendatavate seadusesätete ühesugust täitmist kõikide osapoolte juures. Kui maksuameti esindaja mõnele ?asjast huvitatud firmale? oma seisukohti artiklis toodud sõnastuses valgustas, siis peaksime tulumaksusoodustusega pensionikindlustuse põhialuseid uuesti valgustama.
  - Tulumaksusoodustusega pensionikindlustuse kohustuslikud tingimused sätestatud kindlustusseaduses ja pensionikindlustust tohib sõlmida litsentsi alusel. Litsentsi taotlemisel kinnitati vastavad tehnilised tootekirjeldused ja tariifide kalkuleerimise alused (tehniline äriplaan) kindlustusinspektsioonis. Seltside tooted vastavad seadustele.
  - Maksusoodustusega pensionikindlustuses ei sisaldu riskielukindlustust. Selle nime all käsitletakse eraldiseisvat surmajuhtumi kindlustust. Artiklis arvatavasti mõeldi surmajuhtumi kindlustamist kogumisperioodi ajal sooduslepingu raames. Seadus ei sätesta surmajuhtumi kindlustamise ulatust kogumisperioodil, seega tuleb lähtuda litsentsi juurde kinnitatud tehnilisest äriplaanist. Ja tehniline äriplaan lubab seda!
  - Kogumiskindlustuses toimub surmajuhtumi riski katmine põhikindlustus mitte aga lisakindlustuses. Vastava osa eraldamine on väga keeruline ? see on tippmatemaatika!
  - Lisakindlustus tähendab õnnetusjuhtumist tulenevate riskide kindlustamist ühe kindlustuslepingu raames.
  - Seadus käsitleb tulumaksusoodustusega pensionikindlustuse lepingu alusel tasutud maksete mahaarvamist maksustatavast tulust ja ei käsitle põhi- ja lisakindlustuse maksete erinevat käsitlemist mahaarvatavuse kontekstis.
  - Tulumaksuseadus käsitleb sooduslepingu alusel saadud surma- ja invaliidsushüvitise maksustamist. Vastavad riskid on sooduslepingus kindlustatud ja kogumakse mahaarvatav maksustatavast tulust.
  Elu kindlustamist ja õnnetusjuhtumite lisakindlustamist sooduslepingu raames ei paku seltsid sellepärast, et see teeb sõlmimisprotsessi keerulisemaks ja kallimaks. Kasu on siin eelkõige kliendil, kes saab ühe lepingu raames lahendada erinevad vajadused.
  Tuleb täpsustada, et 2000. a kõikidesse seltsidesse tasutud sooduslepingute preemiate maht on ligikaudu 60 mln krooni ning 2001. a riigieelarves ette nähtud 20 mln krooni tagastamine on isegi väikese varuga planeeritud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Kõrge maagaasi hind tõi Equinorile rekordilised tulemused
Equinori kolmanda kvartali tulemused ületasid tänu kõrgetele gaasi hindadele ootuseid, kuid aktsia hind hakkas ikkagi kukkuma, vahendab Reuters.
Equinori kolmanda kvartali tulemused ületasid tänu kõrgetele gaasi hindadele ootuseid, kuid aktsia hind hakkas ikkagi kukkuma, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Amsterdami kohus otsustas: sküütide kuld läheb Ukrainale
Hollandi apellatsioonikohus tegi Venemaa annekteeritud Krimmi muuseumide ja Ukraina pikka aega kestnud vaidluses ajaloolise sküütide kulla aarde üle otsuse, et see tuleb anda Ukrainale, kirjutab Reuters.
Hollandi apellatsioonikohus tegi Venemaa annekteeritud Krimmi muuseumide ja Ukraina pikka aega kestnud vaidluses ajaloolise sküütide kulla aarde üle otsuse, et see tuleb anda Ukrainale, kirjutab Reuters.