Abilinnapea Vilba poeg pargib Tallinnas tasuta

Inge Rumessen 22. märts 2001, 00:00

?Aitasime säästva arengu ja planeerimise ameti reorganiseerimisel,? ütles Urmas Toome konsultatsioonifirmast M.O.B., kes koos Tanel Vilbaga ettevõtet juhib. ?Tegelesime dokumentide vormistamisega ja selle tasuks oli tasuta parkimisluba.? Toome sõnul said nad tellimuse linnavalitsuselt allhanke korras Eke Ariko kaudu.

Toome kinnitusel väljastati parkimisluba ainult kuuks ajaks. Linnavalitsuse väljastatud dokumentides on kõikide parkimislubade kehtivusaja lõpuks märgitud alles selle aasta viimane päev.

Tänavu on Tallinn välja andnud ligi 600 soodusparkimisluba, mille võivad linnavalitsuse määruse järgi saada linna- ja riigiametnikud, mittetulundusühingud ning erandjuhul ka linna koostööpartnerid. Parkimislubade väljastamise otsustab viieliikmeline komisjon eesotsas Priit Vilbaga.

Äripäeva käsutuses oleva nimekirja põhjal on lisaks konsultatsioonifirmale saanud soodustingimustel parkimisloa Tallinnas ka AS Standard, HETA advokaadibüroo, AS Rae Betoon, korvpalliliit, olümpiakomitee.

Standardile on väljastatud kolm parkimisluba, juhatuse esimees Enn Veskimägi oli teadlik ainult kahest. ?Üks on minule väljastatud tasuta seetõttu, et olen Tallinna Teede ASi nõukogu esimees,? põhjendas ta. ?Teine luba on tasuline ja auto kuulub firmale.?

Veskimägi ei osanud öelda, kui palju parkimisluba maksis. ?Sellega tegeleb raamatupidaja,? mainis Veskimägi. ASi Standard raamatupidaja polnud aga teadlik ühestki parkimisloast. Samuti polnud möödunud aastal ühetegi samasisulist ülekannet tehtud, ütles raamatupidaja.

Samuti kolme loa omanik HETA Advokaadibüroo ei andnud kommentaare. Kantselei juhataja ütles, et talle pole volitusi antud seda teada.

Nimekirja järgi on kaks parkimisluba väljastatud ka Eesti Korvpalliliidule. ?Ma tegin avalduse ja sain,? ütles korvpalliliidu projektijuht Märt Kermon. ?Mul on linnas palju asjaajamisi,? lisas ta. Teisest parkimisloast polnud ta teadlik.

Komisjoni liikme ning linna transpordiosakonna parkimise spetsialisti Aado Kuuse sõnul on ta komisjonis ainult sekretäri kohal. ?Ma ei oskagi öelda, kas mul on või ei ole otsustamisõigust, oma sõnakese olen ikka vahel paotanud,? rääkis linna parkimist korraldav Kuuse. ?Eks see ole raske otsustada, aga meil on üks juhis ka linnavalitsuse poolt ette antud ja selles oleme ikka näpuga järge ajanud,? ütles Kuuse.

Küsimusele, miks on võimaldatud ka erafirmadel tasuta parkimislube saada, ei osanud ta vastata. ?Võis olla küll, et said, aga ma ei oska öelda, sest kui komisjon niimoodi arvas ja otsustas, siis ei oska kommenteerida. Küsige Vilba või Tautsi käest, nemad on juhtkond, mina olen siin üks väike tegelane.?

Priit Vilba ei leidnud aega eile sel teemal rääkimiseks. Säästva arengu ja planeerimise ameti juht Toomas Tauts ütles, et tema komisjoni ei kuulu ning seega otsuseid kellegi suhtes ei langeta.

Kesklinna linnaosa vanema asetäitja Kaia Sarnet, samuti komisjoni liige, ei osanud kommenteerida, miks näiteks Standardile on võimaldatud tasuta parkimine. ?Ma ei tea, kas ma ise olin selles komisjonis, kui Standardi lubasid läbi vaadati,? kahtles Sarnet. ?Mina olen seal komisjonis rohkem juuresistuja ja nõuandva häälena, ma olen protokollija,? täpsustas ta ning möönis, et lube on väljastatud ka tasu eest. ?Mul puuduvad selle kohta täpsemad andmed.?

?Kui tegemist on äriühinguga, siis parkimisluba me põhimõtteliselt ei väljasta,? ütles komisjoni liige, ettevõtlusameti lubade osakonna juhataja Aave Põdra. ?Ma pole kõigis komisjonides küll olnud ning pole ka kõige õigem seda küsimust kommenteerima.? Põdra möönis, et teatud tingimustel väljastab linn parkimisloa ka osalise või täieliku tasu eest.

Aasta aega parkimist näiteks vanalinnas maksaks 30 000 krooni.

Eile lõunal, kui Äripäev oli ühendust võtnud mitme parkimislube andnud komisjoni liikmega ja soovis rääkida ka linnapea Priit Vilbaga, väljastas linnavalitsus ülalmainitud pressiteate. Selles seisab, et Vilba sõnul soovib linn ühelt poolt vähendada soodusparkimislubade arvu, teisalt peaks ka lubade väljastamise põhimõtted olema paika pandud.

_________________________________________________________

Kui Äripäev oli kaks päeva huvi tundnud soodustingimustel parkimislube saanute nimekirja vastu, väljastas linnavalitsus pressiteate, milles Priit Vilba näeb vajadust soodustingimustel parkimiselubade jagamine ümber korraldada.

Esmaspäevases telefonikõneluses keeldus nimekirja valdav linnaametnik Toomas Tauts kõigepealt nimekirja avalikustamast.

Teil on see nimekiri kindlasti olemas?
Jaa, loomulikult.

Kas seda on võimalik ka saada?
Ei ole!

Miks?
Eeee..., ee.., ehee... See on hea küsimus... Teoreetiliselt peaks olema tõepoolest aga... eee... Täna... aga miks ei ole, ma pean natukene selle asjaga juurdlema. Nimekiri on olemas ja siiani ei ole see olnud, noh, ütleme, ta ei ole olnud, nii-öelda nagu, kuidas nüüd öeldagi. Ma pean uurima, jah, ma pean uurima, võib-olla et on ka.

Millal ma tagasi helistan?
Ee..., eee... võite.. ma usun, et ma ee... ma usun, et ma eee... ma usun, et ma saan ee... selle asja endale selgeks teha kella poole viieks.

Kell pool viis ütles Tauts, et kuna tegemist on nii-öelda tööfailiga, vajab nimekiri pisut ümbervormistamist ning võtab seetõttu aega. Äripäevani jõudsid paberid alles teisipäeva pärastlõunal.

Miks on tasuta parkimise load saanud ekslinnapea Harri Lumi ja Arnold Rüütel?
Noh, kuidas nüüd öelda, et... et tegemist on... on, ütleme, ilmselt noh ma.. ma annan teile... ma... ma ei saa sellele vastata, teie küsimusele, aga... aga ilmselt otsime peamist põhjust sellest, et tegemist väga väärikate... riigi... linnajuhtidega ja põhjus on ilmselt seal.

Aga HETA advokaadibüroo ja korvpalliliit?
Eeee... noh ka minul on selline parkimisevõimalus ja -õigus ja tegelikult, noh kui ma nii väga ausalt tahaksin vastata, aga mis põhjusel ta minul on, ma isegi ei tea seda täpselt, ilmselt on selline ühiskondlik kokkulepe, eks ole ja? /?/ Piiritletud on see meie parkimist korraldava firma ESSiga sõlmitud lepinguga, kus me oleme ära fikseerinud, et me ei väljasta neid sooduslube rohkem kui 5 tasulistest parkimiskohtadest Tallinna linnas. /?/

Kui suur on kogumaht, millest 5 arvutatakse?
Ma peast ei oskagi öelda... See on 2700 parkimiskohta.

Seega on 5 ligi 130, aga väljastatud on ju 309 (esialgsed andmed ? toim.).
Me eeldame, et 1/3 on korraga objektil.

Aga teil on ju ESSiga leping, mis lubab väljastada ainult 5 piires. Aga te olete ju väljastanud rohkem?
Ei ole! Sest kõik need autod ei pargi korraga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing