Ülo Toomsalu • 23. juuli 2001 kell 7:20

Arheoloogid leidsid sajandivanust viina

Tartus Hansakvartalis kaevasid arheoloogid sadade leidude seas välja sajandivanuseid õlle- ja viinapudeleid, millel veel sisugi sees, kirjutab SL Õhtuleht.

Pudelid on põhiliselt tsaariaja lõpust ja vabariigi algusest, seega arheoloogilist väärtust nad ei oma. 'Ime on lihtsalt see, et need üldse terveks jäid!' kinnitab arheoloog Peeter Piirits.

Kunagi asus kaevetööde kohal, mis praegu on Toidutorni ja Küüni tänava vahel, baltisakslaste seltsimaja Bürgermusse. Mudas ja liivas on hoone jäänuseid veel praegugi näha. 'Küllap nad siin pidutsesid ja pärast viskasid pudelid ära,' räägib Piirits. 'Neid oli siin ikka kümnete kaupa!'

Juba praegu saab leitud esemetest täita terve ruumi, kokku loodetakse neid Piiritsa sõnul kaevetöödel leida tuhandeid. Esemed pärinevad 15.-20. sajandist, nende seas on tarbeesemeid, keraamikat ja kümmekond helmest, viljaaida jäänuseid, väärtuslikke münte ja sõrmuseid.

Hetkel kuum