Pärnu ihaldab ümberkaudseid külasid

Sirje Niitra 26. september 2001, 00:00

Pärnu linnavolikogu otsustas mitte nõustuda valitsuse ettepanekuga liita Pärnu linnaga Sauga valla Tammiste küla ja tegi omapoolse ettepaneku liita linnaga kuus piirnevat küla ja alevit. Pärnu abilinnapea Riina Müürsepa sõnul on tegu küladega, mis on linnaga vahetult kokku kasvanud ja mille enamik elanikest käib linnas tööl ning tarbib sealseid teenuseid.

Müürsepp tunnistas, et ükski vald ei taha oma külasid linnale loovutada ja tõenäoliselt tuleb teha elanike seas küsitlus. Äsja heaks kiidetud Pärnu linna üldplaneeringus on tema sõnul aga territoriaalse laienemise põhimõte sees sellisel kujul, nagu valitsusse läinud ettepanekutes kirjas. Selle kohaselt liidetaks Pärnu linnaga Papsaare, Eametsa, Tammiste, Silla ja Reiu külad ning Paikuse alev.

Audru vallavanem Rein Talisoo ütles, et linnaga piirneva Papsaare küla äravõtmisega väheneks valla elanikkond 500 inimese võrra ja tulubaas 1,5?2,5 miljoni krooni võrra aastas. ?Me ei saa linna sellist ideed kuidagi toetada, sest see halvendaks oluliselt valla olukorda,? lausus ta. Talisoo ütles, et tal pole midagi haldusreformi vastu, kuid selle eesmärgiks peaks olema omavalitsusi tugevdada, mitte nõrgendada. ?Audru vald on üks tervik ja selle sõnumi oleme edastanud ka maavalitsusele,? lisas vallavanem.

Kõnealuse Papsaare küla elanik Virve Parma ütles, et temal pole linnaga liitumise vastu midagi. ?Ehk saaks siis bussiliini siia pikendada,? lausus ta. Samas avaldas terve elu linna lähedalt maalt linna tööle käinud naine kartust, et kas Pärnu alla minnes mitte maksud ei suurene. Arstil käib Parmade pere linnas ja ka post tuleb sealtkaudu. ?Ega meil külanõukogusse suurt asja ole,? leidis pereema.

Pärnust Sindi poole üle jõe paikneva tööstus- ja elamupiirkonna Paikuse vallavanem Kuno Erkmann ütles, et tema tahaks ka võib-olla Pärnu Raeküla linnaosa Paikuse külge liita. ?Saaks ka väljapääsu merele,? lausus ta naerdes telefonitorusse, hinnates Pärnu linnavalitsuse idee sama absurdseks. Kui linn võtab endale Paikuse alevi ja Silla küla, nagu praegu valitsusele saadetud ettepanekutes kirjas, kaotab vald 75 protsenti elanikkonnast ja 16 miljonist maksutulust jääb alles vaid 4 miljonit.

Erkmann ütles, et praegu on Paikuse vald hästi toimiv ja arenev süsteem, kus kõik vajalik on kohapeal olemas. ?Pole selliseid riigi poolt omavalitsusüksusele pandud ülesandeid, millega me toime ei tuleks,? kinnitas ta. Paikuse valla 3100 elanikust on tööealisi 60 protsenti ja töökohti on vaid 200 võrra vähem, kahe-kolme aasta pärast pole enam sedagi vahet, selgitas vallavanem. Paikuse saeveskis ja teistes ettevõtetes käib inimesi tööle nii Pärnust kui Sindist.

Paikuse vallavanema sõnul pole plaanist liita Pärnu linnaga kogu Paikuse alevik keegi rääkinud. Maavanemaga on varem juttu olnud hoopis Paikuse, Sindi, Tori ja Tootsi liitmisest Pärnumaa üheks suuremaks omavalitsusüksuseks, ütles ta.

Erkmanni hinnangul alustatakse haldusreformi valest otsast. Kõigepealt tuleks määrata omavalitsuste funktsioonid ja ressursside jaotus, alles seejärel saaks liitma-lahutama hakata, leidis ta.

Tallinnas pole Suur-Tallinna idee fikseerimisest volikogu eelmise aasta detsembri otsuses kaugemale jõutud. Volikogu esimees Rein Voog ütles, et linn on avatud pakkumisteks Harkust Viimsini välja. ?Vägisi liitmist ei pea me otstarbekaks, ootame valdade selget tahet Tallinna alla tulla,? lausus ta. Voogi sõnul võivad Suur-Tallinna projektiga peale ümberkaudsete valdade liituda ka lähedal asuvad väikelinnad, kuid sellealaseid läbirääkimisi pole peetud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing