Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kompass on hea ja suund on väga õige

  Kui esimest ?Rahakompassi? mullu võis pidada n-ö käeharjutuseks, siis teist kodumaist investeerimismessi tuleb nii varasema kogemuse kui ühiskondliku tarbimise/säästmise alternatiivse situatsiooni arengu seisukohalt hinnata märksa nõudlikumalt.
  Üksnes selleteemalise messi korraldamisel on palju plusse: laialdasema tähelepanu tõmbamine investeerimisele, mitmetahulise asjakohase teabe saamise võimalus asjatundjatelt, kontaktide loomise võimalus ala professionaalidega jne.
  Äsjane mess väärib lisaks igati positiivset hinnet ka temaatiliselt hetkekohase sihituse (TVB ja HEX eesolev kauplemissüsteemide ühendamine, pensionireform, euro tulek) ja sisulise kvaliteedi poolest. Eraldi väärivad äramärkimist läbimõeldud ja kavakindel reklaam ning bukletina kujundatud hästi lahtikirjutatud kutse.
  Väga õigesti oli messiprogrammi võetud mitu näitlikku ja seetõttu mitte ainult algajatele investoritele atraktiivset esitlust: maakleriralli, aktsiagalopp, telesaate ?Kui mul oleks miljon krooni? lindistus. Eriti tahaks esile tõsta laupäevast maaklerirallit kutseliste maaklerite osavõtul. Sellist elavat börsikauplemise imitatsiooni ei mäleta ka Soome investeerimismessilt ?Sijoitusinvest?, millel olen viibinud 6-7 korda.
  Kahtlemata tekitab edaspidi messi vastu huvi ka mitmesuguse olulise teabe esmakordne andmine seal, nt Tallinna börsi kavandatud üleminek HEXi kauplemissüsteemile 28. jaanuarist 2002, et börs tahab aastaga saada juurde viis avalikku ettevõtet jms.
  Ettekannete ja esitluste vormi valik ning temaatika olid laialdased, alates investeerimise alustamise põhiküsimustest Rahakoolis kuni diskussioonini sellest, mis saab maailma majandusest pärast Ameerika tragöödiat. Väga õige, et messi külastamine oli n-ö väärtpaberitesse investeerimise käimavedamise faasis tasuta, samas on ebaloogiline, et just investeerimise põhitõdede kuulamise eest Rahakoolis tuli maksta, kuigi sellega seoses võib ju pooltõsiselt väita, et investeerimise üheks aspektiks on õppida raha väärtust hindama.
  Kui aga suures plaanis hinnata, kas mess oli orienteeritud alles investeerida kavatsevatele inimestele või juba mõningate kogemustega väikeinvestorile, jäi mulje suunitlusest rohkem viimastele, kuigi esimesi on kindlasti rohkem. Preemiaküsimustik oli aga jõukohane juba üsnagi sügavate teadmistega investorile.
  Korraliku ülevaate sai küll kõigi aktsiaseltside kohustuslikust registreerimisest, ent mitte aktsiate põhitüüpidest, aktsiate ja võlakirjade erinevusest. Need investeerimisaabitsa igihaljad teemad korduvad messilt messile kõikjal, sest alati leidub esmahuvilisi. Põhjalikumat selgitust oodanuks ka börsiinfo lugemisest, väikeinvestorite huvide kaitsest, väärtpaberituru seaduse uuendustest, majandusteavitamisest üldse. Kahjuks ei registreeritud messist osavõtjaid saamaks teada nende praegust suhet investeerimisega, mida edaspidi tuleks kindlasti teha, kas või anonüümselt.
  Meil ei ole toimivat väikeaktsionäride organisatsiooni (Soomes on see üks messikorraldaja), seetõttu peaksid praegused korraldajad Tallinna Väärtpaberibörs ja Äripäev nähtavasti nende kõige esmaseid huve rohkem sihikul hoidma. Rohkem võinuks anda sõna väikeinvestoritele endile kogemuste kogumisest.
  Kokkuvõttes ? mess täitis põhimõtteliselt oma eesmärgi, on selgelt arenev ning nüüd on ülesandeks hoida kogu protsess intensiivselt soojana.
 • Hetkel kuum
Peaasi, et silm säraks ja pirn põleks
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil isegi Toompeal antakse õelatele netikommentaatoritele sõnade seadmisel ideid, kulub prominentide julgustav eeskuju normaalse arutelukultuuri edendamisest hädasti ära, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tuuleaktsiatele hakkab peatselt puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.