Kaido Einama • 21. november 2001 kell 22:00

Microsoft asendab uuenduse tarkvarakindlustusega

Kui seni said ettevõtted osta MOLP litsentsiga (Microsofti hulgilitsentsid ettevõtetele) uuendustooted, siis alates oktoobrist tuleb üle minna tarkvarakindlustusele (SA ? software assurance). Näiteks kontoritarkvaral MS Office XP, mis sügisel müügile jõudis, puudub tarkvarauuenduse MOLP versioon (Upgrade ehk uuendus).

Office 97 MOLP litsentsiga koos saab nüüd samuti osta vaid tarkvarakindlustuse, mitte uuenduse Office XPle.

Alates 1. oktoobrist peab klient versiooniuuenduste vajalikkuse üle otsustama MOLP lepingut sõlmides, hilisemad versiooniuuendused on võimalikud ainult täislitsentsi hinnaga. MS Office XPd saab osta MOLP litsentsiga kas koos tarkvarakindlustusega või ilma selleta.

Uus Microsofti litsentseerimiskord pakub firmadele kahte erinevat MOLP toodet:

1. MOLP tavaversioon, mille hinnatase määratakse esmatellimuse mahuga. Leping kehtib 2 aastat. Selle aja jooksul saab valitud hinnataseme ja versiooni litsentse juurde osta. Lepinguperioodi lõppedes võib ostetud tarkvara edasi kasutada, hilisemad versiooniuuendused aga on võimalikud vaid täislitsentsi hinnaga.

2. MOLP koos Software Assuranceiga. Sel puhul on ettevõte end kaheks aastaks kindlustanud tasuta versiooniuuendustega ja juurde maksma enam ei pea.

Näiteks saaksid Office 97 MOLP SA kliendid Office XP ilma lisakulutusi tegemata. Tarkvarakindlustuse eelised on litsentside haldamise lihtsus, prognoositavus ja kontroll. Samuti vähenevad üldjuhul kulud. Küll aga tuleb alguses maksta tarkvara eest tunduvalt rohkem. SAd saab osta vaid MOLP litsentsidele, mitte aga karbitoodetele, mida arvutipoes müüakse või OEM toodetele, mis uutele arvutitele installeeritud tarkvara.

Uue litsentseerimise korra kohta jagavad juhiseid Microsofti litsentseeritud partnerid. Eesti litsentseeritud partneritenimekirja leiab Microsofti kodulehelt, aadressilt www.microsoft.com/eesti/partners/licenc_partners.asp.

Ühtlustamaks Microsofti toodete hinnataset üle maailma on alates novembrist uued tooted senisest 20?80 protsenti kallimad ka Eestis.

Hetkel kuum