Ülo Toomsalu • 19. aprill 2002 kell 6:20

PM: Riigikogulased laidavad Savisaare rohukampaaniat

Mitu Riigikogu liiget peavad Edgar Savisaare plaani tuua apteekidesse tagasi endisaegsed odavad ravimid osaks alanud valimiskampaaniast.

Tallinna linnapea Edgar Savisaare (Keskerakond) ja abilinnapea Anders Tsahkna (Reformierakond) soov hakata pealinnas müüma varasemast ajast tuntud ravimeid (sh korvalool, valokordiin ja mitmed teised) tähendab poliitikute sõnul sisuliselt loobumist Euroopas heaks kiidetud kvaliteedinõuetest ning liitumisläbirääkimistel Euroopa Liiduga poolteist aastat tagasi suletud kaupade vaba liikumist käsitleva peatüki uuesti avamist, kirjutab Postimees.

Euroopa asjade komisjoni esimees Tunne Kelam ütles, et selline käitumine oleks pretsedent, mis näitaks Eestit kandidaatriigina halvas valguses ning tõestaks riigi haldussuutmatust.

?Kohe küsitaks meie käest, kus me enne olime, sest selle peatüki sulgemisel ei palunud me ka üleminekuaega,? sõnas Kelam. Tema kinnitusel tähendaks see liitumise edasilükkamist, mis tooks kaasa senise välispoliitika muutumise.

?Tundub niimoodi, et idee taga on üksnes lähenevad valimised,? nentis Kelam.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Toomas Vilosius (Reformierakond) väitis, et ravimiseadusesse Savisaare nõutud muudatusi tegema ei hakata. ?See oleks katastroof ning siis me ilmselt ei liituks ka,? mainis ta.

Vilosius lisas, et ükski poliitik pole vastu odavate ravimite sissetoomisele, ent seda ei tohi teha kvaliteedi arvel. Tema sõnul pole õige rääkida ka üksnes Tallinna apteekidesse lubatavatest ravimitest, sest sel juhul oleks tegemist ebavõrdse konkurentsiga.

Savisaare kinnitusel seisab ta üksnes oma valijate huvide eest.

?Mina esindan selles kirjas Tallinna huve, sest olen Tallinna linnapea,? lausus ta. ?Ma ei kahtle aga, et näiteks Räpina linnapea peab samamoodi vajalikuks seista oma elanike huvide eest.?

?Ei maksa inimesi Euroopa Liiduga hirmutada,? lausus Savisaar. ?Kui need ravimid tulevad, siis mina küll ei arva, et ainult pooleks aastaks.?

Hetkel kuum