Valio Eesti eestvedamisel on käivitunud toorpiima maitsevigade parandamise projekt.
Piimatootjad puutuvad igal talvel kokku sellega, et suur kogus piima saabub meiereidesse halbade maitseomadustega. Selle põhjustab tavaliselt silode ebarahuldav kvaliteet ja lehmade talvise söötmistehnoloogia rikkumine.
Valio Eesti finantseerimisel ja eestvedamisel, on koostöös Kemira ja Põllumajandusülikooli Loomakasvatuse Instituudiga käivitunud pikaajaline projekt piima kvaliteedi parandamiseks. Projekti käigus analüüsitakse olemasolevat olukorda - võetakse proovid järelejäänud silodest ja kõrvutatakse need sügiseste proovidega. Majanditesse on saadetud küsitluslehed, milles uuritakse söödavarumistehnikat, kasutatavaid konservante, silo hoiutingimusi ja söödaratsioone.
'Vead, mis on seotud silode kvaliteediga on saadud küll mõne päeva jooksul korda sööda valimisega, kuid ikkagi tähendab see kümneid tonne sorditut piima, mis ei kõlba piimatoodete tootmiseks ja läheb tootja rahakoti arvelt sigalassee,' põhjendab projekti vajalikkust, selle eestvedaja, Valio Eesti Laeva meierei varumisjuht Mati Mölder.
Senised uurimistulemused näitavad, et piima maitseomadusi talvisel söötmisperioodil mõjutavad silohoidlate seisukord, silo tootmistehnoloogia, söödaratsioonid ja söötmistehnoloogia, lautade hügieen jms. Projektis osalejad tõdevad, et tihti pole silo halb kvaliteet tingitud mitte agronoomide asjatundmatusest, vaid soovist ilmtingimata varuda teatud arv tonne talviseks söödaperioodiks. Professor Olav Käärt Loomakasvatuse Instituudist rõhutab, et silo valmistamisel tuleb oskuslikult kasutada keemilisi konservante.
Projekti praktiliseks väljundiks on koolitusseminarid, mille käigus piimatootjatele antakse praktilisi nõuandeid silo varumisel, selle töötlemisel ja hoidmisel, aga ka teaduslikult põhjendatud soovitusi talvise söödaratsiooni kujundamiseks.
Jaakko Helminen, Valio OY farmide nõuandejuht väidab, et Soomes on pikka aega uuritud piima maitsevigade põhjusi ja tegeletud piimatootjate nõustamisega. Selle tulemusena ei ole piima maitsevead Soomes enam probleemiks. Samas pole see ka tähelepanu alt väljas. Esimene piima maitsevigade parandamise koolitusseminar Eestis toimus Ilmatsalus. Jaakko Helminen andis ülevaate Soomes tehtud uuringutulemustest ja farmide nõustamise praktikast. Ari Broefeldt, Kemira Chemicals OY põllumajandusarengu tootejuht rääkis silovalmistusmasinate ja konservantide õigest kasutamisest.
Kemira Agro Eesti AS turundusdirektor Margus Ameerikas kutsus seminaril osalejaid lööma kaasa Kemira poolt korraldatavast kvaliteetse silo konkursist. Hapete mõjust loomade seedeprotsessis ja silo söötmisest tegi põhjaliku ülevaate Loomakasvatuse Instituudi direktor, professor Olav Käärt. Sama instituudi söötmise osakonna juhataja Helgi Kaldmäe andis kokkutulnuile üksikasjaliku informatsiooni märtsis tehtud siloproovide tulemustest.
Mati Mölder pani majandite juhtidele ja omanikele südamele, et silo valmistamisel ei aetaks taga vaid tonne: 'Pole mõtet raha aukku ajada, et see söötmiseks kõlbmatu silo või sorditu piima kaudu kaotada.'
Esimene koolitusseminar ei jää viimaseks. Piima maitsevigade parandamise projekt jätkub. Järgmisena täpsustatakse, milliseid muid söödakomponente kasutatakse ratsioonis, jälgitakse söödaratsioonide tasakaalustatust ning ollakse pisteliselt abiks silode valmistamise juures.