13. juuni 2002 kell 9:56

Kreeka ähvardab blokeerida ELi laienemise

Kreeka on valmis ELi laienemise blokeerima kui mõni liikmesmaa peaks üritama lõhestatud Küprost välja jätta, kirjutab Financial Times.

Kreeka suursaadik ELis Aristide Agathocles ütles lehele, et ?on mõeldamatu, et mistahes Kreeka (poliitiline) partei hääletaks laienemise poolt, kus ei ole Küprost hulgas. Kui Küprost ?esimeste liitujate hulgas ei ole, ei tule ka laienemist.?

EL eelistaks Küprose vastu võtta tervikuna, kuid kui läbirääkimised Türgi poolega tulemust ei anna, on Brüssel andnud lubaduse liitu võtta vähemalt Küprose kreeka kogukonna.

Lõhestatud Küprose liitumisega on aga seotud mitmed probleemid. See võiks ohustada regionaalset stabiilsust ning halvendada viimastel kuudel paranenud Kreeka ja Türgi suhteid. Samuti kinnistaks see saare jaotusjoone, mis tekkis 1974. aastal kui Türgi okupeeris Küprose põhjaosa.

Hetkel kuum