Peeter Raidla • 14. juuni 2002 kell 12:14

Eesti firma toodab mobiilsidemaste Aafrika jaoks

Eestist saadetakse täna Aafrikasse esimesed mobiilsidemastid, mis valmisid Norra firma tellimusel.

Mastid valmisid ASis Maru Konstruktsioonid ning nende sihtkoht on Ghana. Tellimuse esitas aga Norra firma Reime Jarlsž tellimusel.

Maru Konstruktsioonide tehnikadirektor Lembit Pulk sõnas, et ühtekokku koosneb esimene partii 30 mastist ning et sellele järgneb kohe ka teine sama suur partii. Maru tehases valmistatavad mastid on kolmnurga kujulised ja kuni 70 meetrit kõrged.

'Usun, et norralaste tellimus muutub pidevaks,' arvas Pulk.

Norra firma on esitanud tellimuse veel teiselegi Eesti firmale, Viljandi Metallitööstuse ASile, kus valmistatakse teistsuguse konstruktsiooniga mobiilsidemaste. Selle juhatuse esimees Jaak Sulg sõnas, et norralased otsisid Eestis kontakte läbi oma siinse saatkonna.

Reime plaan peaks Sule teada olema tootmine Norras koomale tõmmata ja see mujale, sealhulgas Eestisse suunata. Tootmismaht, millest on räägitud, ulatub 2000 tonnini.

Viljandi Metallitööstuses valmiva esimese partii maht on 100 tonni. Jaak Sulg märkis, et nemad toodavad mooduleid, mis lähevad Norrasse.'Lootus on kolmanda põlve mobiilside arengul, mis eeldab senisest märksa tihedamalt paigutatud mastide olemasolu,' ütles Sulg.Raamleping on norralastega küll veel sõlmimata, kuid senised kontaktid on Viljandi Metallitööstusele näidanud, et Reime puhul on tegu meeldivate ja liigsest bürokraatiast hoiduvate partneritega.

Reime Jarlsø on Norra suurim mobiilsidemastide tootja ning ta kuulub Reime Groupi kontserni koosseisu.

Hetkel kuum