Ülo Toomsalu • 19. september 2002 kell 6:17

EPL: Lennuk pikeeris küla kohal

Teisipäeva õhtupoolikul pikeeris Tallinna lähistel Männiku külas elumajade kohal 100-200 meetri kõrgusel reaktiivlennuk.

?Olin kodus ja pildistasin koerakutsikaid, kui nägin lennukit pikeerimas,? ütles Männiku küla elanik Taavi Raun, kes pildistas ka sõjalennuki välimusega lainerit.

?Lennuk pikeeris saja meetri kõrgusel elumajade kohal, kõik, kes sel ajal ? umbes 16.15 paiku ? kodus olid, jooksid paanikas tänavale vaatama, mis toimub,? kirjeldas Raun Eesti Päevalehele. ?Päris õudne oli ju vaadata, kui küla kohal lendab sõjalennuk.?

Raun ei osanud öelda, kust lennuk tulla võis. ?Männiku küla on Saku ja Tallinna vahel, siin lähedal küll ühtegi lennuvälja ei ole,? lausus ta.

Lennuki L-39 omaniku, OÜ Musket juhataja Raivo Susi ütles Eesti Päevaleht Online?ile, et ta ei näe juhtumis probleemi, sest lennukid ikka lendavad. ?Ma ei tea, kui lennundusinimene see kodanik oli, kes ütles teile, kui kõrgelt lennuk lendas,? lükkas ta ümber väite, nagu oleks lennuk liiga madalalt lennanud.

?Lennuametist saate kõigile küsimustele vastused,? oli Susi napisõnaline.

Lennuameti lennuliikluse osakonna juhataja Koit Kaskel kuulis intsidendist eile Eesti Päevalehe ajakirjanikult esimest korda.

?Mulle ei ole infot laekunud,? ütles Kaskel kella 10 paiku. ?Tean, et vahel toimuvad katselennud, kuid teisipäeva õhtupooliku kohta pole mulle isiklikult ühtegi kaebust tulnud ja ma kuulen teie käest sellest esmakordselt.?

Kaskeli hilisemal kinnitusel on OÜ-le Musket kuuluv lennuk Eesti õhusõidukite registris. ?Tallinnas toimusid sellega testi- ja treeninglennud,? lisas ta.

Kaskel kinnitas, et lennureegleid piloot ei rikkunud. ?Lihtsalt inimesed pööravad suhteliselt madalalt lendavatele reaktiivmootoritega militaarse välimusega lennukitele rohkem tähelepanu, mis on ka üsna loomulik,? leidis ta.

Hetkel kuum