23. oktoober 2002 kell 6:55

Toll annab salakaubakoormast avastatud ikoonid muuseumile

Tolliamet annab täna ennelõunal kultuuriministeeriumile üle kümneid möödunud suvel salakaubakoormast avastatud ikoone.

Ikoonid eksponeeritakse Tallinnasse rajatavas Vene muuseumis.

Ööl vastu 2001. aasta 21. juunit saabus Venemaalt Narva tollipunkti kaudu Eestisse veoauto MAZ, mille koormaks olid dokumentide järgi makaronid. Tollikontrolli käigus tuvastati, et makarone oli koormas vaid 204 kotti ning nende taha oli peidetud 730 kasti Venemaa maksumärkidega sigarette (7,3 miljonit sigaretti) ning kuus kasti, mille sisuks oli 25 erineva suurusega ikooni.

Tolliameti uurijad esitasid kriminaalmenetluse käigus autojuhile süüdistuse, milles ta end ka täielikult süüdi tunnistas. Narva linnakohus tunnistas mullu 21. augustil mehe salakaubaveos süüdi ning karistas teda 2,5-aastase vabadusekaotusega tingimisi. Kohus otsustas nii makaronid, sigaretid kui ikoonid erikonfiskeerida. Sigaretid ja makaronid kuuluvad hävitamisele. Ikoonid annab Tolliamet Kultuuriministeeriumi vahendusel Tallinnasse rajatavale uuele Vene muuseumile.

Hetkel kuum