Raivo Sormunen • 29. oktoober 2002 kell 22:00

USA usaldusindeks kukutas aktsiaturge

Kuna suurem kolmanda kvartali majandusaruannete avaldamise tuhin on möödas, pööravad investorid taas silmad makromajandusnumbrite poole.

Maaklerite sõnul on aktsiaturg kolmanda kvartali tulemuste peale juba küllalt palju tõusnud, mistõttu sel nädalal vaadatakse makromajandustulemuste pealt, kas tõusu tasub jätkata.

Eile ootasidki Euroopa börsid terve päeva Conference Boardi poolt arvutatavat USA oktoobrikuu tarbijausaldusindeksit. Ning mitte asjata. Indeks kukkus oktoobris 79,4 punktini, samas kui analüütikud olid oodanud langust 90 punktini. Hirmutavaks tegi asja veel fakt, et tarbijate usaldus pole indeksi põhjal nii madalal kui praegu olnud koguni viimased üheksa aastat.

Indeksi kokkulöömisel küsitletakse 5000 USA majapidamist ning saadud resultaat annab indikaatori, kuidas USA eratarbijad ennast hetkel ja tulevikus tunda võiksid. Tarbijate usaldus on tähtis seepärast, et eratarbimine annab kaks kolmandikku riigi sisemajanduslikust koguproduktist. Kõige esialgsem USA kolmanda kvartali SKP number tehakse teatavaks juba homme.

Madalale kukkunud indeks näitab inimeste hirmu ja muret nii tööturu, Iraagi-suunalise sõja võimaliku puhkemise kui ka aastaid virelenud aktsiaturu pärast, mis on kahandanud oluliselt inimeste varandust.

Kaks tundi pärast USA börside avanemist liikusid juhtivad aktsiaindeksid paar protsenti miinuses. Ainsa Dow Jonesi indeksisse kuuluva ettevõttena suutis plusspoolel liikuda eile oma kvartalitulemused avaldanud Procter & Gamble. Tarbekaupade tootja, kelle kvartali müügimaht ületas analüütikute prognoose ning kes näitas kolmandiku võrra suuremat kasumit kui aasta tagasi, oli eile kella poole seitsme paiku 2ga plussis.

Hetkel kuum