Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dividendid ja maksud

  Äripäev tõstatas eile tänuväärselt dividendide ja palgatulu seose. Probleemi taust on ju ravikindlustusraha ja pensioniraha ebapiisavus nii riikliku ravikindlustussüsteemi meditsiiniteenuste osas kui ka nn teise sambaga liitumise aktiivsuse valguses. Vahel võib kuulda, et ravikindlustusmaksu määra peaks suurendama seniselt 13-lt, samuti on räägitud sotsiaalmaksu tõstmisest.
  Ehk tasuks alternatiive otsida? Minu seisukoht: kindlasti ei ole õiglane see, kui tekib inimestele võimalus jääda endale oma firmast kogu tulu dividendidena võtta (ja jätta endale nt miinimumpalk) sisuliselt kõrvale solidaarsest ravikindlustusest väitega, et ta on nii jõukas, et jõuab oma ravi ise maksta.
  Me oleme näinud, et kogu Eesti riigi ravikindlustusrahast ei piisa inimese raviks, järelikult ei usu ma, et keegi inimene võiks olla nii jõukas, et kindlalt väita, et ta saab hakkama ilma mingi suure struktuuri poolt väga pikaajalise finantsbaasiga ravisüsteemita. Jah, paljude elatustase võiks lubada neil tasuda nt oma haiglasviibimine, kui see kestab nädal-paar. Aga aastaid kestva vähi vastu võitlemise korral?
  Seega võiks väita, et poleks paha, kui riik otsustaks kehtestada natuke kõrgema summa kui miinimumpalga pealt määratava ravikindlustuse maksumäära neile, kelle tuludest enamus moodustub täna ravikindlustusmaksekohustusega mittekaetud allikatest. Pakun, et see summa võiks olla 6000 kr juhul, kui saadakse üle 100 000 k dividende firmast, mida omatakse üle 10. Sest nt Nokia 0,05 aktsiate omanik ei ole kindlasti makse optimeerimas, isegi kui ta peaks saama miljon krooni dividende. Regulatsioon peaks olema ühelt poolt selge ja teiselt poolt õiglane, ehk lahendus ei tohiks olla lihtsalt otsus dividenditulu maksustamine, sest seda ei mõistaks meie välisinvestorid ja siis tuleks nentida takkajärgi nagu meie naaberriigi president tahtmiste ja tagajärgede kohta tabavalt nentis.
  Tasakaalu huvides tuleks aga samas diskussioonis lahendada, et kuidas riik saaks näidata, miks makse maksab maksta? Olen märganud meie ühiskonnas vaid diskussiooni sellel teemal, et suuremat tulu teenivad inimesed peaks maksma suuremaid trahve. Kas ainult seetõttu, et on olemas sunniaparaat? Olen kuulnud väidet, et rikast inimest ei huvita, kuidas ravikindlustusraha kasutatakse. Kaldun arvama, et inimene, kelle pealt tasutakse ehk siis kes tasub aastas nt 50 000 või 100 000 kr oma riigi ravikindlustuse eelarvesse, on väga huvitatud sellest, mis sellest rahast saab ning on ka õigustatud ehk rohkemgi, kui keskmine kodanik küsima, kas ta peab arvestama vastusega, et tema oodaku kuu aega, et teostada lihtne raviprotseduur.
  Tahtmata kuidagi eskaleerida esimese ja teise Eesti teemat, tuleks märkida, et ravi õigeaegne andmata jätmine sellele inimesele, kui see tähendab riigile töölt eemale jäämist, läheb riigile otseselt maksunduslikust aspektist vaadatuna maksma ca 45 000 või 90 000 kr, kui see inimene töötab erasektoris. Siia ei ole arvestatud haiglakulusid, need lisanduvad siia peale. See arv tundus mulle endalegi esmapilgul uskumatuna, aga nii see on. Ehk siis riigi kaotus on kümnekordne! Ka see võiks mõtlema panna.
  Autor: Juhani Seilenthal
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

NBA lubab pensionifondidel klubide omanikeks olla
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.
USA tippkorvpalliliiga NBA otsustas eile lubada pensionifondidel, riiklikel fondidel ja sihtkapitalidel olla korvpalliklubide passiivsed osanikud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.