11. august 2003 kell 8:33

Jukose juht suurendab toetust Vene liberaalsetele parteidele

Mihhail Hodorkovski, naftafirma Jukos juht, plaanib suurendada toetust liberaalsetele opositsiooniparteidele, riskides teravdada konflikti Kremliga.

Financil Times kirjutab, et Hodorkovski plaanib tihendada koostööd Jabloko ja Vene paremjõudude liiduga, mille toetajaskond kõigub enne detsembrikuiseid riigiduuma valimisi vaevalt 5%-lise sissepääsukünnise tasemel. Eesmärk on välja ehitada tugevad regionaalsed võrgustikud, et kindlustada paremparteide positsiooni ka väljaspool suuremaid keskusi, kirjutab leht.

Just nende parteide toetamine ja poliitikasse sekkumine oli vaatlejate sõnul põhjus, miks Jukos läinud kuul Vene ametivõimude rünnaku alla sattus. Prokuratuur on naftafirma vastu esitanud süüdistuse mitmes kriminaalasjas alates maksupettusest, riigivara riisumisest kuni mõrvani. Hodorkovski on süüdistused tagasi lükanud kui poliitilise rünnaku lähenevate valimiste eel.

Leht kirjutab ka, et Hodorkovski peab Kremliga läbirääkimisi võimaliku kompromisslahenduse üle. Kaalumisel on võimalus, et firma teeb märkimisväärse makse Venemaa sotsiaalprogrammidesse.

Poliitikasse oleks valmis naasma ka teine Venemaa oligarh Boriss Berezovski, kes on elab eksiilis Londonis. FT kirjutab, et Berezovski on teatanud valmisolekust kandideerida detsembrikuistel riigiduuma valimistel partei Liberaalne Venemaa nimekirjas.

Hetkel kuum