Kadi Heinsalu • 27. november 2003 kell 7:17

BSA koos politseiga kontrollib kinnisvarahaldusfirma BREM tarkvara legaalsust

Tarkvara legaalsuse kontrollimise eesmärgil tegid Tallinna majanduspolitsei ja BSA sellel nädalal reidi kinnisvarahaldusfirma BREM tütarettevõtetesse.

Kontrolliti BREM Kinnisvaraagentuuri, BREM Kristiine Kinnisvarahoolduse ja BREM Lasnamäe Kinnisvarahoolduse arvuteid ja tarkvara.

Kokku kontrolliti 43 arvutit. BREMil tuleb tarkvaraga seonduvad dokumendid esitada detsembri alguses.

Tegemist oli sellel aastal teise reidide seeriaga kinnisvarahaldusfirmasse BREM. Jaanuari lõpus korraldas Tallinna politsei reidid firmadesse BREM ja BREM Haldus eesmärgiga veenduda nende äriühingute poolt kasutatava tarkvara legaalsuses. Siis vaadati üle 27 arvutit. Menetlus jaanuari reidide osas veel jätkub.

'Reid BREMi tütarettevõtetesse oli loogiline jätk jaanuaris toimunud kontrollile, kuivõrd selle tulemusena esitati politseile ka dokumente, mis puudutasid tarkvaralitsentside hankimist BREMi tütarfirmade, mitte kontrollitud äriühingute poolt,' ütles BSA esindaja vandeadvokaat Kaido Uduste. 'Hetkel on veel raske öelda, kas need äriühingud on kasutanud piraattarkvara, kuid selle selgitab uurimine,' lisas Uduste.

Sügisest lõpetas politsei kohtuväliste kokkulepete sõlmimise aktsepteerimise BSA ja nende illegaalse tarkvara kasutajate vahel, kelle suhtes on juba algatatud kriminaalasi. Seni võimaldas kokkulepe firmadel riigipoolsetest sanktsioonidest pääseda - piraattarkvara kasutanud ettevõte pidi tasuma õiguste valdajatele tekitatud kahju ning soetama litsentseeritud tarkvara. Eelmise aasta jooksul sõlmis BSA ligi 20 kohtuvälist kokkulepet. 'Nüüd tuleb illegaalse tarkvara kasutajal tasuda lisaks kahjunõudele ka riigi poolt määratud trahv. Kahjustada saab ka ettevõtte maine, kuivõrd seaduse järgi on tegemist ikkagi kurjategijaga,' ütles Uduste.

BSA Eesti Komitee asutati kohalike arvuti- ja tarkvarafirmade poolt 1996.aastal, et edendada legaalse tarkvara kasutamist Eestis. BSA Eesti Komiteel on kokku 20 liiget. Viimase BSA poolt läbi viidud rahvusvahelise uuringu kohaselt on tarkvarapiraatluse tase Eestis jäänud sarnaselt eelmise aastaga 53%-le.

Hetkel kuum