Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uus aeg nõuab uut juhti

  Viimastel aastatel trendiks muutunud tippjuhtide väljavahetamine on märk sellest, et teatud ajajärk Eesti ettevõtete juhtimises on läbi saamas. Ajalehtedest loeme tuntud tippjuhtide lahkumisest, samal ajal toimuvad kindlasti ka juhtide vahetused väiksemates ja tähelepanu alt välja jäänud ettevõtetes. Millised on selle protsessi põhjused ja tagajärjed?
  Kõige üldisem põhjus on muutused turgudel, sellest tulenev konkurentsi tihenemine ja omanikele muret tegevad ettevõtte tulemused. Tihenevas konkurentsis selgus, et paljud juhid ei ole juhtimisprofessionaalid ? juhitööks vajalikud kompetentsid ei ole piisaval tasemel. Eduka ettevõtte juhtimine on meeldiv, rasketel aegadel otsuseid teha aga hulga ebameeldivam ja raskem. Juhiks on saadud tihti ajal, kui tegutsemine turgudel oli veel suhteliselt lihtne. Eestis on palju väl-japaistvaid juhte, kuid Eestis ei ole palju häid juhte.
  Omanikul, nõukogul ja juhatusel on erinevad funktsioonid. Tippjuht ei saa vastu võtta otsuseid, mis on nõukogu või omaniku pädevuses. Meie ajalooline kogemus on mõjutanud eelkõige inimesi, kes omavad juhtimiskogemust sotsialistlikust asutusest. Kuid seesama kultuuripärand koos väärtuste süsteemiga antakse edasi sotsiaalse mälu kaudu. Sotsialistlikus ettevõttes kehtisid teised reeglid kui turumajanduses ? tihti, tänu suhetele, oli tippjuht ettevõttes ainuvalitseja, kellele olid ?lubatud? privileegid, mis juriidiliselt ei olnud lubatud. Tippjuht oli ettevõttes peremees ja töötajad sulase rollis. Mitmed tippjuhid kipuvad ka tänapäeval tegutsema nii, nagu oleksid töötajad ja ettevõte tema oma. Juht peab olema ettevõttes huvigruppide vajaduste tasakaalustaja ja jätma isiklikud ambitsioonid ettevõtte huvide varju.
  Mõni aasta tagasi tõi Fontese läbiviidud uuring välja Eesti juhi eripära võrreldes Lääne juhtidega ? Eesti juht ei pööra tähelepanu inimeste arendamisele. Eesti juht elab endiselt usus, et kõige olulisemad väärtused on raha ja kinnisvara. Sellise tõekspidamisega kahjuks tänapäeval konkurentsis läbi ei löö. Ettevõttes on kõige olulisemad inimesed, turul on olulised kliendid, konkurentsis konkurendid. Juht peab leidma konkurentsieelise ja realiseerima selle inimeste arenguga. Kui paljud seda oskavad? Probleem algab sellest, et juht ei usu, et tema arengust sõltub ettevõtte areng. Mitte pankades, valituses, töötajate initsiatiivis või ELis, vaid juhi enda arengus on ettevõtte edukus kinni.
  Juht on kindlasti tugevama pinge all kui reatöötajad. Paljud juhid tunnistavad, et elu ei ole sugugi nii ilus, kui tahaks. Depressioon, pinged, mürgised emotsioonid, millega tuleb hakkama saada, kurnavad. Juhid vajavad eneseanalüüsi ja toetust. Paraku on vähesed valmis nõustaja juurde minema.
  Juhi töö on kompromisside kunst. Kompromisse tuleb teha iga hetk ? suhtlemine inimestega on alati kompromiss iseenda ja teiste huvide vahel, iga muutus on kompromiss vana ja uue lähenemise vahel, uus strateegia on kompromiss vana mõtteviisiga. Kompromiss on ka nõukogu otsuste aktsepteerimine, kui ei suuda veenda oma otsuse eelistes.
  Koostöövõime on tänapäeval populaarse emotsionaalse intelligentsuse üks osa. Hea juht ei välista kellegagi koostööd. Kui mina küsisin 90ndate alguses Inglismaa hotelliketi tegevjuhilt nõu, kellega koostöösuhteid arendada, oli tema vastus ? allilma ärimeestega. Tippjuhi kogemus ja Cambridge?i ülikooli haridus andsid põhjuse uskuda, et need inimesed saavad tulevikus edukaks ? järelikult tuleb teha koostööd. Mõjukad juhid teevad koostööd kõige erinevamate inimeste ja organisatsioonidega. Koostööd tuleb teha omanike ja ametiühingutega, avaliku sektori ja eraettevõtetega. Kokkuvõttes tähendab see ülimat paindlikkust, parimat suhtlemisoskust, enesekindlust ja ka sallivust erinevuste suhtes.
  Juhitöö nõuab teadmiste kõrval oskusi, millest paljud arenevad töö käigus. Kogemuste puudumist ei saa asendada raamatute lugemisega või õppimisega ülikoolis ? ka need on vajalikud, kuid ei asenda kogemust. See, et vastutusrikkas ametis eeldatakse teatud vanusepiiri ületamist, on põhjendatud. Turumajandus Eestis on arenenud napilt üle kümne aasta ? me ei saa öelda, et meil on piisav kogemus turul tegutsemiseks. Tõeline tippjuht peab olema läbi elanud nii kergeid kui raskeid aegu, miks mitte ka pankroti. Kogemuste omandamise käigus ei tohi unustada enesearengut ? kogemus ilma analüüsi, järelduste ja uute ideedeta on arengu puudumine, nii nagu on seda ka kogemuseta teoretiseerimine.
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.