Tõnis Oja • 7. detsember 2003 kell 22:00

Indeksid ründavad ümmargusi numbreid

USA aktsiaturgudel on olulisemad indeksid lähenemas otsustavalt ümmargustele numbritele. Neljapäeval jäi Dow Jonesi tööstuskeskmisel 10 000 punktist puudu 70 punkti ehk 0,7 protsenti. Peamiselt tehnoloogiasektori ettevõtete aktsiate hinnaliikumist peegeldav Nasdaqi koondindeksil jäi aga 2000 punktist puudu 31 punkti.

Reedel jäid maagilised numbritasemed siiski ületamata, sest tööhõivenäitajatest selgus, et ettevõtted lõid novembris tunduvalt vähem töökohti, kui analüütikud olid prognoosinud. Oma osa on aktsiahindade hingetõmbel ka pooljuhtide tootjal Intelil, kelle esitatud tulevikuväljavaated investorites optimismi ei tekitanud. Inteli aktsia hind kukkus 4,29 protsenti, 32,10 dollarini. Neljapäeval pärast turgude sulgemist tõstis pooljuhtide tootja neljanda kvartali käibeprognoosi alumist piiri, aga ei teinud seda ülemise piiri osas. Lisaks teatas gigant veel 600 miljoni dollari mahakandmisest.

Kõige selle tulemusena langeski Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,69 protsenti, 9862,68 punktini ja Nadasaqi koondindeks koguni 1,57 protsendi võrra, 1937,82 punktini.

Ent igal asjal on kaks otsa. Oodatust kehvemad tööhõivenäitajad jahutavad ka Föderaalreservi rahapoliitika üle otsustajate optimismi, mille tulemusena võidakse üsna lähedale tulnud baasintressi tõstmise soov lükata edasi kaugemasse tulevikku. Maaklerfirma Wall Street Access turgude peastrateeg Peter Dunay lausus Reutersile, et väga suure tõenäosusega hoiab Fed baasintressi praegusel tasemel kogu järgneva aasta jooksul. See aga tähendab 9 kuud kestnud hinnaralli jätkumist ja maagiliste numbrite ületamist lähinädalatel, võimalik, et lähipäevadel.

Hetkel kuum