Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EPL: Kutsekoolid püüavad tööandjate vajadusi arvestada

  Tuleval aastal vähendab riik IT-erialade vastuvõttu kutsekoolides, sest erialaliitude hinnangul pole vaja eraldi koolitada nn õppinud arvutikasutajaid.

  Nädala pärast arutab valitsus kutseõppeasutuste tuleva aasta koolitustellimust, mis on tänavusest vaid 168 koha võrra suurem, kuid püüab rohkem vastata sellele, milliseid erialasid tööandjad vajavad, kirjutab Eesti Päevaleht.
  Haridusministeeriumi pressiesindaja Liina-Jaanika Seisleri sõnul väheneb kutsekoolides IT-erialade vastuvõtt. ?See on vastutulek IT ja telekommunikatsiooni erialaliitude soovile, kelle arvates tuleb IT-eriala spetsialiste koolitada vähemalt rakenduskõrghariduse baasil ja pole vaja nn õppinud arvutikasutajaid,? ütles Seisler.
  Riikliku tellimuse koostamisel on sel sügisel väga aktiivselt konsulteeritud erialaliitudega ning sellest lähtudes üritatakse õpetada spetsialiste, kes lõpetades ka tööd leiaks.
  ?Meil käivad läbirääkimised kommivabrikuga Kalev, et hakata õpetama kondiitreid-maiustuste valmistajaid,? ütles Tallinna teeninduskooli direktor Erkki Piisang. ?Kalevi huvi selle eriala vastu on suur.?
  Tallinna ehituskooli õppedirektori Linda Kõresaare sõnul on ettevõtjad viimastel aastatel üha enam tulnud kutsekooli tööjõudu küsima.
  ?Ehituskoolide liitmisel kasvas õpilaste arv 600-lt 750-le, lisaks täiskasvanute täiendõpe ja see on ka maksimum, mida praeguste võimaluste juures välja kanname,? üles Kõresaare. ?Loodame juurdeehitust, milleks küll tuleva aasta eelarves raha pole, aga üritame projektide abil raha leida.?
  Ka Tallinna teeninduskool töötab oma 1200 õpilasega maksimumpiiril. ?Konkurss meie erialadele oli kaks inimest kohale, aga meil pole ruumi, et rohkem õpilasi vastu võtta,? ütles direktor Piisang.
  Teeninduserialad on ka haridusministeeriumi hinnangul enim arendatavad. ?Suurimaid võimalusi nähakse isikuteeninduse alal, ka majutuse, toitlustamise ja turismiteeninduse alal,? loetles Seisler. Samuti kaubandusega seotud erialades.
 • Hetkel kuum
Nestor: varasem ülekulutamine ei luba Soomel hädas majandust toetada
Ajalooliselt on Soome valitsus olnud küllalt aldis riigi majandust läbi eelarvepuudujäägi toetama. Viimase 16 aasta poliitika tõttu tuleb aga nüüd majanduslanguse ajal hoopis kokku hoida, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Ajalooliselt on Soome valitsus olnud küllalt aldis riigi majandust läbi eelarvepuudujäägi toetama. Viimase 16 aasta poliitika tõttu tuleb aga nüüd majanduslanguse ajal hoopis kokku hoida, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tuuleaktsiatele hakkas puhuma pärituul
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Maailma tuuleparkide tootmismaht kahekordistub aastaks 2030, mis tähendab, et õnn jõuab viimaks ka viimastel aastatel tootlusega hädas olnud tuuleaktsiate omanike õuele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Politseijuht: nõrkustele keskendumine teeb keskpäraseks
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Ärimehed tegid vanast koolihoonest suure hooldekodu
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Mõned aastad tagasi ostsid Lääne-Virumaa õppehoone kaks ettevõtjat Raivo Pihelgas ja Jaanus Valk, kes nüüd on avamas seal enam kui 130kohalist hooldekodu.
Pindi näeb kinnisvaras virgumise märke
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.
Kevade esimene pool annab kinnisvaraturule alust mõõdukaks optimismiks, teatas Pindi Kinnisvara.