Ülo Toomsalu • 12. detsember 2003 kell 5:59

EPL: Kutsekoolid püüavad tööandjate vajadusi arvestada

Tuleval aastal vähendab riik IT-erialade vastuvõttu kutsekoolides, sest erialaliitude hinnangul pole vaja eraldi koolitada nn õppinud arvutikasutajaid.

Nädala pärast arutab valitsus kutseõppeasutuste tuleva aasta koolitustellimust, mis on tänavusest vaid 168 koha võrra suurem, kuid püüab rohkem vastata sellele, milliseid erialasid tööandjad vajavad, kirjutab Eesti Päevaleht.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Liina-Jaanika Seisleri sõnul väheneb kutsekoolides IT-erialade vastuvõtt. ?See on vastutulek IT ja telekommunikatsiooni erialaliitude soovile, kelle arvates tuleb IT-eriala spetsialiste koolitada vähemalt rakenduskõrghariduse baasil ja pole vaja nn õppinud arvutikasutajaid,? ütles Seisler.

Riikliku tellimuse koostamisel on sel sügisel väga aktiivselt konsulteeritud erialaliitudega ning sellest lähtudes üritatakse õpetada spetsialiste, kes lõpetades ka tööd leiaks.

?Meil käivad läbirääkimised kommivabrikuga Kalev, et hakata õpetama kondiitreid-maiustuste valmistajaid,? ütles Tallinna teeninduskooli direktor Erkki Piisang. ?Kalevi huvi selle eriala vastu on suur.?

Tallinna ehituskooli õppedirektori Linda Kõresaare sõnul on ettevõtjad viimastel aastatel üha enam tulnud kutsekooli tööjõudu küsima.

?Ehituskoolide liitmisel kasvas õpilaste arv 600-lt 750-le, lisaks täiskasvanute täiendõpe ja see on ka maksimum, mida praeguste võimaluste juures välja kanname,? üles Kõresaare. ?Loodame juurdeehitust, milleks küll tuleva aasta eelarves raha pole, aga üritame projektide abil raha leida.?

Ka Tallinna teeninduskool töötab oma 1200 õpilasega maksimumpiiril. ?Konkurss meie erialadele oli kaks inimest kohale, aga meil pole ruumi, et rohkem õpilasi vastu võtta,? ütles direktor Piisang.

Teeninduserialad on ka haridusministeeriumi hinnangul enim arendatavad. ?Suurimaid võimalusi nähakse isikuteeninduse alal, ka majutuse, toitlustamise ja turismiteeninduse alal,? loetles Seisler. Samuti kaubandusega seotud erialades.

Hetkel kuum