Ülo Toomsalu • 12. detsember 2003 kell 6:00

EPL: Res Publica ja Isamaaliit annavad staaridele võimaluse europarlamendi valimisel särada

Europarlamendi valimistest tulevad suure tõenäosusega isikuvalimised, sest Res Publica toetab Isamaaliidu avatud nimekirjade põhimõtet.

Kuigi valitsus pooldab kehtivat suletud nimekirjade süsteemi, hääletas valitsusliidu juhtpartei eile koos opositsiooniga Isamaaliidu ettepanekute vaimus, tuues välja Reformierakonna ja Res Publica vahelise senise suurima lõhe, kirjutab Eesti Päevaleht.

Hääletuse eel oli õhkkond nii ärev, et istungit juhatanud Toomas Savi pidi sumisevatele saadikutele meenutama, et ?jõuluvana tuleb alles nädala pärast?.

Kui suletud nimekirjadest oli häältega 52 : 29 loobutud, katkestas riigikogu Rahvaliidu soovil eelnõu teise lugemise.

Reformierakondlase Rein Langi hinnangul tähendab eilne otsus, et ühe erakonna nimekirja ees on Erki Nool ja teisel Anu Saagim. ?See on valijate petmine, sest europarlamenti ei valita Eesti riigi esindajaid, vaid inimesi, kes esindavad seal teatud maailmavaadet ehk sotsiaaldemokraate, konservatiive ja liberaale,? rääkis Lang. Brüsselis peaksid avaliku elu tegelaste asemel tööd tegema kompetentsed poliitikud, leidis ta.

Res Publica läks Langi hinnangul vastuollu koalitsioonileppega, mis kohustab saadikuid toetama valitsuse seisukohti. Kui Res Publica meelt ei muuda, kavandab Reformierakond oma kampaania teist moodi. ?Sel juhul toome välja oma raskekahurväe,? lubas Lang.

Hetkel kuum