Romet Kreek • 15. detsember 2003 kell 22:00

Saddam vallandas Euroopas börsiralli

Laupäevane Iraagi ekspresidendi Saddam Husseini vahistamine vallandas eile börsiralli, mille käigus mitme maa börsiindeksid tõusid päeva alguses aasta kõrgeimale tasemele.

Esimene reaktsioon Saddami kättesaamise uudisele tuli hoopis Lähis-Ida börsidelt ja seda juba pühapäevase kauplemise käigus. Iisraeli Tel Aviv-100 indeks tõusis 3,2 protsenti, 522,55 punktile. Tel Avivi börsil oli see ajaloo suurima käibega päev. Egiptuse Case-30 indeks tõusis 3,3 protsenti. Eile võeti juba mõlemal turul kasumeid ja indeksid tegid läbi väikese languse. Jaapani Nikkei-225 indeks tõusis eile ligi 3,2 protsenti, 10491 punktile, mis on indeksile viie nädala kõrgeim tase.

Prantsusmaa ja Saksamaa aktsiaindeksid avanesid kauplemise alustamise järel aasta kõrgeimatel tasemetel, kuid andsid päeva peale osa päevasest tõusust käest.

Prantsusmaa CAC-indeks tõusis kella 18ks 0,6 protsenti, 3492 punktile. Saksamaa DAX-indeks tõusis 0,4 protsenti, 3875 punktile.

Nokia ja Ericssoni aktsiad nautisid Lehman Brothersi tõstetud telekommunikatsiooniseadmete sektori soovitust. Nokia aktsia tõusis kella 17.48ks 0,7 protsenti, 14,47 eurole, Ericssoni aktsia tõusis Stockholmi börsil 2,5 protsenti, 12,30 Rootsi kroonile.

Helsingi aktsiaturg avanes võimsa tõusuga 6298,43 punktile, kuid päeva jooksul andis tooni indeks vajumine. Kella 18ks oli indeks veel vaid väärt 6230,89 punkti, mis tegi indeks tõusuks 0,06 protsenti.

USA aktsiaturg alustas börsipäeva oodatult tõusuga, kuid tõus polnud nii võimas, kui oleks võinud Saddam Husseini kinnipüüdmise puhul olla. Ilmselt tegutseti emotsioonide asemel kaalutletumalt. Peamised indeksid olid kell 18 0,3 kuni 0,6 protsenti plussis.

Hetkel kuum