IMEI-koodi teatamine võtab vargalt võidurõõmu

Rivo Sarapik 19. veebruar 2004, 00:00

?Eesti operaatorid vahetavad musta nimekirja kantavate mobiiltelefonide andmeid, musta nimekirja kantud telefonis ei tööta ühegi operaatori SIM-kaart,? selgitas Kaja Pino Eesti Mobiiltelefonist. ?Kindlasti soovitame vargusest teatada ka politseile.?

Reeglina vastutab lepinguomanik oma numbrilt tehtud kõnede eest selle hetkeni, mil ta operaatorile vargusest või telefoni kaotamisest teatab. Kui varas on enne teatamist jõudnud kliendile arvet teha, peab klient selle kinni maksma. ?Loomulikult on võimalikud ka erikokkulepped. Selleks tuleb teha operaatorile avaldus ja selgitada asjaolusid, kõik avaldused vaadatakse erikäsitluse korras läbi ning otsustatakse iga juhtumi puhul eraldi,? selgitas Pino.

SIM-kaardil olnud andmeid ei saa taastada, kui andmed on kadunud koos SIM-kaardiga ja neid mujal säilitatud ei ole. Selleks puhuks tasub hoida mobiiltelefoni salvestatud andmeid dubleerituna näiteks arvutis ? siis on võimalik andmeid taastada.

SIM-kaardi andmeid on võimalik ise Microsoft Outlooki kopeerida, ühendades telefoni kaabli abil arvutiga. Kellel on vanemat tüüpi telefon või ise seda teha ei oska, teostatakse operatsioon mobiiltelefonide teeninduspunktides Pino sõnul tasuta.

Pino hinnangul teevad kliendid telefoni varguse puhul ühe tüüpvea: suhtuvad pessimistlikult politseisse teatamise osas ja löövad käega. ?Enamik arvab, et niikuinii ei saada telefoni kätte, mis seda avaldust niisama kirjutada. Kui ohvrid vargustest ei teata, tekib politsei statistikas ekslik pilt, nagu polekski telefonivargused probleemiks. Seepärast soovitan politseisse kindlasti teatada,? ütles Pino.

Möödunud sügisel Euroopa Komisjoni poolt tellitud uuringu tulemustest selgus, et mobiiltelefoni kasutab 74 protsenti Eesti elanikest. Selle arvuga edastas Eesti Euroopa Liitu, kus taskutelefonide kasutajate koguarvuks märgiti 71 protsenti kõigi liikmesriikide elanikkonnast. Baltimaades on Lätis mobiiltelefonikasutajaid 51 protsenti ja Leedus 53 protsenti. EMT andmetel võib Eestis peagi olla miljon mobiiltelefonikasutajat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing