Maapanga juhtide kohtuasi takerdus ühe süüaluse haigusesse

Inno Tähismaa 25. veebruar 2004, 14:21

Maapanga endiste juhtide kaks aastat kestnud kohtuasi takerdus täna ühe süüaluse haigusesse.

Täna ei ilmunud kohtusse süüalust Toivo Järve, kes tema advokaadi Andres Simsoni kinnitusel on ravil Tartu psühhiaatrikliinikus. ?Haigus pole väga lühiajalise iseloomuga,? ütles Simson oma kaitsealuse seisundit kommenteerides. Simson lisas, et tegemist on raske psühhiaatrilise diagnoosiga, mida ta ei soostunud avalikustama. Diagnoosi ei avalikustanud täna kohtus ka kohtunik Eha Popova, kes lükkas istungi edasi määramatusse aega seoses Järvele tehtava kohtupsühhiaatrilise ekspertiisiga.

Järv polnud kohal ka antud asjas toimunud eelmisel istungil kaks aastat tagasi.

Antud istungil on süüalustena osalised peale Järve veel Maapanga endine nõukogu liige Paul-Toomas Hage ja juhatuse liikmed Malle Eenmaa ja Ain Kelus, kes kõik olid kohtus kohal. Süüasjas täna sisulist arutelu ei toimunud.

Keskkriminaalpolitsei süüdistuse kohaselt kantisid Maapanga endised juhid pangast 1996. aasta lõpus raha välja skeemi järgi, kus Maapank deponeeris Snorasesse 1,6 miljonit dollarit ja sama summa võttis pangajuhtide esindaja sularahas Snorasest välja.

Süüdistuse järgi läks Snorasest välja võetud raha Maapanga tollase nõukogu esimehe Paul-Toomas Hagega seotud firmadele Riveborn Company, Coland Inc, Rival Enterprises, Fisco Investments Ltd ja Scartech Holdings Ltd. Raha võttis välja nn tankistina tegutsenud Toivo Järv, keda oli selleks volitanud Hage. Sularahas võeti välja 1,6 miljonit USA dollarit, praeguse kursiga 20 mln krooni.

Osa rahast, ca 10 mln krooni läks ülekannetega ettevõtetele Viru Rand ja Walko. Kummagi ettevõtte nõukogu liige oli Ain Kelus, kes oli seotud raha deponeerimisega Snorasesse.

Asi on jäänud venima, kuna Ain Kelus tuli kaks aastat tagasi kohtus välja uue infoga Snorase laenutehingute kohta, mille kohaselt võtsid raha välja mitte Maapanga, vaid Snorase juhid. Sellega seoses küsitleti veelkord Snorase juhte, nende väiteid ei nõustunud prokurör Kristel Siitam-Nyiri täna enne kohtulikku arutelu veel avalikustama.

Nisamuti venis asi, kuna Toomas Hage kaitsja Monika Mägi taotles kodanik Sergei Jarmolenko ülekuulamist. Jarmolenko oli väidetavalt isik, kellele anti 1996. aasta lõpupäevil Leedus edasi Hage ja Järve poolt välja võetud raha. Jarmolenko väitis varem kohtule saadetud kirjas, et viis raha kellelegi Arzajevile. Prokurör Siitam-Nyiri ütles, et Jarmolenkolt pole õnnestunud kahe aasta jooksul vastust saada.

Prokurör Siitam-Nyiri ütles, et on võimalik, et antud asjast eraldatakse Toivo Järv, kuigi seda on veel vara ennustada. Siitam-Nyiri avaldas lootust, et asjale saadakse kohtulik lahend enne suve. Tema sõnul aegumistähtaeg veel asja ei ähvarda.

Kohtus olid täna peale Monika Mägi ja Andres Simsoni veel Ain Keluse kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv ning Malle Eenmaa kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg. Maapanga pankrotipesa esindas advokaat Martin Tamme.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. November 2008, 14:23
Otsi:

Ava täpsem otsing