Ülo Toomsalu • 5. aprill 2004 kell 5:55

EPL: Res Publica toetus rekordmadal

Vilja varastamine riigi julgeolekuvarudest õõnestas rahva usaldust kõige rohkem valitsusliidu juhtpartei Res Publica vastu, selgus Emori küsitlusest.

Res Publica toetus langes märtsi lõpus 14 protsendile, mis on ligi aasta võimul olnud erakonnale üks nõrgimaid näitajaid, kirjutas Eesti Päevaleht. Vaid korra, detsembrikuises küsitluses sügisese valitsuskriisi järel oli toetus Res Publicale sama madalas järgus. Veebruaris oli Res Publica toetus 17 protsenti.

Emori sotsioloog Tõnis Saarts ütles, et kuigi põllumajandusega seotu ei kuulu otseselt respublikaanist ministri haldusalasse, seostavad inimesed toimunut ikkagi juhtiva võimuerakonnaga, mitte Rahvaliiduga, kelle minister Tiit Tammsaar tegelikult oli. Toetust Res Publicale ei lisanud ka Carmen Kassi kampaania.

Toetus Rahvaliidule on viimase kuuga hoopis kasvanud kolme protsendi võrra ehk kokku 10 protsendile. Saarts seletas seda mõneti vastuolulist numbrit asjaoluga, et Rahvaliit on end europarlamendi valimistega positsioneerinud kõige selgemalt Eesti huvide eest võitlejana.

?Ainuüksi sellega, et astuti välja Eesti krooni kaitseks, saadi üsna suure tähelepanu osaliseks,? märkis Saarts. Kuigi euro kasutuselevõtt seostub Euroopa Parlamendi valimistega väga kaudselt, on just tegemist teemaga, mis on elulähedane ja kõigile inimestele mõistetav.

Hetkel kuum