Sirje Niitra • 16. juuni 2004 kell 10:18

KredEx alustab koostööd Soome ekspordigaranteerijaga

Alates tänasest kehtib KredExi ja Soome ekspordi garanteerimise fondi Finnvera vaheline edasikindlustusleping, teatas KredEx.

Leping võimaldab KredExil ja Finnveral jagada selliste eksporditehingute riske, kus ekspordiks mineva kauba tootmisel on Soome firma kasutanud Eestist allhanget või vastupidi.

Edasikindlustus toimub järgmise skeemi kohaselt. Näiteks soovib Eesti firma eksportida Venemaale puidutööstuse seadmeid; seadmete tootmine toimub aga allhanke korras Soomes. Kui ettevõte soovib oma toodangut kindlustada, saab ta projektiga seotud krediidiriskid kindlustada KredExis. KredEx omakorda kindlustab tarne Soome allhankija poolt toodetud mahtude ulatuses Finnveras.

Edasikindlustusleping maandab nii KredExi kui ka Finnvera poolt garanteeritavate eksporditehingutega seotud riske. See võimaldab veelgi soodustada Eesti ja Soome vahelist majanduslikku koostööd. Soome on Eesti kõige olulisem väliskaubanduspartner, olles 2003. aastal esikohal nii Eesti ekspordis (16,2 mlrd krooni) kui ka impordis (14,3 mlrd krooni).

Hetkel kuum