Hansapanga aktsiat kergitas välisinvestorite kehv saak Poolas

?Mingil määral võib tõus olla seotud Poola PKO panga börsileminekuga ja aktsiate defitsiidiga, aga rohkem tundub tõus ikkagi kinni olevat selles, et ka teised Ida-Euroopa pangad on viimase kuu või paari jooksul päris kõvasti kosunud,? ütles Hansapanga maakler Lauri Lind.

Samalaadse põhjuse pakkus välja ka Suprema analüütik Triin Palge. ?Hansapanga aktsiat võib tõsta Poola panga PKO aktsiate esmane avalik emissioon, mis tõmbas välisinvestorite huvi uuesti Ida-Euroopa pangandussektorile,? ütles ta.

Läti Parex Banka analüütik Arnis Celmins ei usu, et Hansapanga aktsia tõusu saab seostada PKO börsileminekuga. ?Osta Hansapanga aktsiat lihtsalt seetõttu, et PKOsse ei õnnestunud investeerida, ei tundu mulle realistlik,? ütles Celmins. Ta lisas, et huvilised saavad ju PKO aktsiaid osta täna otse Varssavi börsilt.

Äripäev kirjutas esmaspäeval, et Poola valitsus vähendas täna börsile tuleva PKO välismaistele investoritele antavat aktsiate pakki. Poola institutsionaalsetele investoritele aga anti aktsiaid juurde.

Lisaks põhjendas Lind aktsia tõusu väikese likviidsuskriisiga ehk suuremad müüjad, kes eelmisel nädalal turul olid, said oma kogused müüdud. Ostjaid on, aga müüjaid pole. ?Samas on ostjate hulgas ka paar agressiivset välisinvestorit,? möönis ta. Palge sõnul on võimalik, et ka Hansapanga kahepäevane investorituur Londonis ja Edinburghis on toonud uusi investoreid.

?Lähialal tuleb ilmselt Hansapanga aktsial ka väike korrektsioon allapoole nagu eelmine kordki, kui väärtpaber kauples 127 krooni tasemel,? ütles Lind.

Ühispanga aktsiamaakler Peeter Koppel möönis, et üleeile oli tõus puhtalt väikeinvestorite pärusmaa, seda tõestab väike käive. Eile oli tema sõnul tõsine pakkumine olemas ning Euroopa ja USA välisinstitutsioonid taas ostmas.

?Ostjate kukrud on tohutud, kuid maailma mastaabis on Hansapank väike-väike, sellest ka taolised lõbusad liikumised,? ütles Koppel.

Austria panga Erste Bank analüütik Grzegorz Zawada soovitab Hansapanga aktsiat osta.

Supremal on ?hoia?-soovitus ja hinnasiht 125 krooni. Ka Hollandi pank ING soovitab Hansapanga aktsiat pärast tugevaid kolmanda kvartali tulemusi hoida. Hinnasiht tõsteti 111 kroonilt 120 kroonile.

Nädala eest korralikud tulemused avaldanud Harju Elektri aktsia tõusis Tallinna börsil eile protsentuaalselt enam kui Hansapanga aktsia.

Balti riikide suurima panga aktsia kosus päevaga 2,67 ja Balti riikide juhtiva elektriseadmete ja -materjalide tootja aktsia 3,64 protsenti. Nii Hansapanga kui ka Harju Elektri aktsia on viimastel päevadel Tallinna börsil tõusnud oma ajaloo rekordtasemeteni.

Harju Elektri ärikasum kasvas kolmandas kvartalis 126 protsenti, 14,1 mln kroonini. Kolmanda kvartali ärikasumi enam kui kahekordse kasvu tõi firma andmetel keskendumine põhitegevusele.

?Harju Elekter on varem märkinud, et soovib laieneda Balti riikides,? ütles kvartalitulemusi kommenteerides Suprema analüütik Triin Palge. Seega on võimalik, et ettevõtte kaalub mõne firma ostu Lätis.

Juttu on olnud ka väljamakstavate dividendide kasvust jooksva majandusaasta eest, sest rohke omanikutuluga on tänavu Harju Elektrit kostitanud PKC, kus on firmal kümneprotsendiline osalus.

Ka need spekulatsioonid võivad kergitada aktsia hinda.

Hetkel kuum