Ülo Toomsalu • 10. november 2004 kell 6:11

ÄL: Euroliit muudab piima rahamasinaks

Üleöö on piimatootmine muutumas tulusaks äriks, kuhu paigutavad raha mitmed tuntud ärimehed. Nende seas Vene investorid ja Raivo Vare.

?Euroopa Liidu viljastavates tingimustes on piimandusega tegelemine väga otstarbekas,? kõneleb Ärilehele endine transpordiminister ning Pakterminali juht Raivo Vare.

Tõepoolest ? põllumajandus (vähemalt osa harusid sellest), millest veel hiljaaegu räägiti kui vaese mehe leivast, on järsku moodi läinud. Ka Varel on omad plaanid.

Äsja ostis Vene kolmas piimatööstusgigant Nutritec firma Estmilk, mis tegutseb pankrotistunud Rapla Dairy ruumides. Samuti läks ametlikult Vene firmale üle AS Agro Piim, mis koosneb kuuest toorpiima tootmisühistust. Sellega omandab Nutritec üle 8000 lehma ning 13 000 hektarit põllumaad. Ärilehe andmetel paigutavad venelased Eesti piimatööstusesse üle saja miljoni krooni, mis on viimaste aastate suuremaid investeeringuid Eestisse.

Eksminister Vare peab samas plaane piimandusvallas läbi lüüa Lätimaal. Kus täpsemalt, ta täpsemalt rääkida ei taha, mainides vaid, et Lätis on piimandusse investeerimine tunduvalt odavam kui Eestis. Ja ehkki Läti piimaturg pole nii hästi arenenud kui Eestis, muutub olukord seal kiiresti paremaks.

Lõunanaabrite arengupotentsiaalist annab märku ka näiteks see, et piimanduse vastu näitab üles suurt huvi endine peaminister Andris Skele.

Hetkel kuum