Hansapank ja Harju Elekter tõusuvees

Alvar Jõgeva 01. detsember 2004, 00:00

Hansapanga aktsia kerkis 0,57 protsenti, 138,47 kroonini, mis on uus kõrgtase. Uue hinnarekordi saavutas ka Harju Elektri aktsia, mis sulgus 140,82 kroonil.

Panga aktsia peaks püsima tähelepanu keskpunktis, võimalik on uute hinnarekordite vallutamine. Hansapanga aktsia on käesoleval aastal kerkinud 63 protsenti. Iga tagasilöök on osutunud heaks ostuvõimaluseks.

Peamise riskina näen negatiivseid sündmusi majanduses, mis mõjutavad tugevalt ka pangandust. Näiteks võiks välja tuua kinnisvarakrahhi, mis annaks valusa löögi kogu pangandussektorile. Kuid see võib tulla alles aastate pärast või lastakse õhku kinnisvara hindadest välja aeglaselt. Hetkel voolab välisinvestorite raha turule ja Hansapanga aktsia on selges tõusutrendis, mistõttu pole mõistlik üldise liikumissuuna vastu panustada.

Harju Elektri aktsia hinnatõusu põhjuseid tuleb otsida firma kolmanda kvartali majandustulemustest. Firma ärikasum enam kui kahekordistus. Tegemist on nn püsiva tuluga, mida firma suudab teenida. Varem tõstis väärtpaberi hinda finantsinvesteeringu ümberhindlusest saadud kasum. Firmale kuuluvate PKC Groupi aktsiate hind võib aga ka ebasoodsas suunas liikuda, mistõttu pole tegu püsiva kasumiga. Nüüd on suutnud ettevõte tõestada, et suudab ka põhitegevusest korralikku kasumit teenida.

Börsi käive oli tagasihoidlik, suurima panuse andis traditsiooniliselt Hansapank, millega sooritati tehinguid 16,4 miljoni krooni eest.

Eesti Telekomi ja Norma aktsia hinnad tõusuga kaasa ei läinud, mõlemad tegid läbi väikese languse. Norma aktsia sulgus 98,57 kroonil ehk 0,32 protsenti miinuses. Eesti Telekomi aktsia langes 0,43 protsenti, 107,96 kroonini.

Ülejäänud põhinimekirja aktsiad kerkisid. Merko Ehituse aktsia hind on kerkinud samuti rekordilähedasele tasemele, väärtpaberi hind tõusis 2,74 protsenti, 234,70 kroonini. Suurima tõusu tegi läbi Baltika aktsia hind, mis kerkis 6 protsenti, 30,35 kroonini. Hinnatõusu peamine põhjus peitub laias ostu- ja müüginoteeringute vahes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:56
Otsi:

Ava täpsem otsing