• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Alampalk tõuseb 2700 kroonile

  Eile ennelõunal allkirjastasid Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) majas EAKLi esimees Harri Taliga ja Eesti Tööandjate Keskliidu (ETTK) esimees Tarmo Kriis järjekordse alampalga kokkuleppe. 1. jaanuarist on kuupalga alammääraks täistööaja korral 2690 krooni ning tunnipalga alammääraks 15 krooni ja 90 senti.
  ?Nii raskelt nagu tänavu pole sündinud ükski alampalga kokkulepe alates 1998. aastast, mil olen üleriigilistel alampalga läbirääkimistel osalenud,? ütles Taliga. EAKLi palgasekretäri Kaja Toomsalu sõnul seadis juhatus eesmärgiks nõuda tööandjatelt kevadiste prognooside kohaselt alampalgaks 2800 krooni kuus.
  Toomsalu sõnul alustasid tööandjad kohe läbirääkimiste alguses survet, et pidurdada alampalga pikaajalise leppe järgset kasvu. ?Küll toodi ettekäändeks mittepiisav tööviljakuse kasv tööstuses, küll sooviti noortele ja pensionäridele madalama palga alammäära kehtestamise võimalust, aga ka 2001. aastal sõlmitud pikaajalise leppe lõpetamist,? kirjeldas Toomsalu. ?Ametiühingute Keskliidu juhatus selliste tingimustega ei nõustunud, kuid soovides siiski alampalga tõstmiseni jõuda, tehti omapoolne kompromissettepanek ? 2700 krooni. Tööandjad vastasid, et selline number saab tulla vaid 2001. aasta kokkuleppe tühistamise tingimusel.?
  Tööandjate selline nõue viis EAKLi aktsioonile ? Tööandjate Maja ees piketeerides nõuti 2700kroonist alampalka. Aasta lõpuks, pärast kuus kuud väldanud läbirääkimisi, kokkulepe siiski sündis. ?Alampalk kujunes küll nõutust veidi väiksemaks, kuid vähemalt ei antud ära 2001. aastal saavutatud pikaajalist kokkulepet, mille kohaselt moodustab alampalk 2008. aastal 41% keskmisest palgast,? ütles Toomsalu.
  ETTK esimehe Tarmo Kriisi arvates ei juhtu selle pikaajalise kokkuleppe muutmisest midagi hullu. ?Ajal, mil see pikaajaline kokkulepe sõlmiti, ei osatud arvata, et palga kasv ületab majanduskasvu, praegu moodustab alampalk mõnes sektoris, näiteks kalanduses, keskmisest palgast juba 50?60%,? ütles Kriis.
  Nii sel kui ka järgmisel aastal moodustab alampalk Kriisi sõnul 34?35% keskmisest palgast ning see on ka Euroopa Liidus normaalne tase.
  Üldjoontes jäi Kriis palgaläbirääkimistega aga rahule. ?Meie eesmärk oli, et alampalk ei kasvaks üle 10%, et alampalk ei kasvaks keskmisest palgast kiiremini,? ütles Kriis. ?Selle me ka saavutasime.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: stopp välistööjõuga skeemitamisele!
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Eesti ettevõtted peaksid naabrite eeskujul asuma värvatud tööjõu hankimise läbipaistvust ja korrasolekut kontrollima, kirjutab tööjõurendi ekspert ja tööjõurendiettevõtte Finesta juht Heikki Mäki.
Euroopa aktsiaturud on jõuliselt taastumas
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast eile toimunud kahe kuu suurimat langust taastumas, sest mure Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande võimaliku pankroti pärast leevenes ning investorid kasutasid langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Jah või Ei: ettevõtte RIA.com Marketplaces 15 küsimusega kõiki valdkondi hõlmav test
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Mida sa tead e-residentsusest? Aga automüügist ja kinnisvarast? Ja investeerimisest? Vasta 15-le Eesti ettevõtte RIA.com Marketplaces küsimusele ja saa teada, milles oma teadmisi täiendada!
Grusiinist miljardär võtab kümneid miljoneid dividendi Eesti firma kaudu
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.
Forbesi miljardäride nimekirja jõudnud Gruusia ärimees Mikheil Lomtadze on oma Eesti firma kaudu kümneid miljoneid dividendi võtnud.