• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Alampalk tõuseb 2700 kroonile

  Eile ennelõunal allkirjastasid Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) majas EAKLi esimees Harri Taliga ja Eesti Tööandjate Keskliidu (ETTK) esimees Tarmo Kriis järjekordse alampalga kokkuleppe. 1. jaanuarist on kuupalga alammääraks täistööaja korral 2690 krooni ning tunnipalga alammääraks 15 krooni ja 90 senti.
  ?Nii raskelt nagu tänavu pole sündinud ükski alampalga kokkulepe alates 1998. aastast, mil olen üleriigilistel alampalga läbirääkimistel osalenud,? ütles Taliga. EAKLi palgasekretäri Kaja Toomsalu sõnul seadis juhatus eesmärgiks nõuda tööandjatelt kevadiste prognooside kohaselt alampalgaks 2800 krooni kuus.
  Toomsalu sõnul alustasid tööandjad kohe läbirääkimiste alguses survet, et pidurdada alampalga pikaajalise leppe järgset kasvu. ?Küll toodi ettekäändeks mittepiisav tööviljakuse kasv tööstuses, küll sooviti noortele ja pensionäridele madalama palga alammäära kehtestamise võimalust, aga ka 2001. aastal sõlmitud pikaajalise leppe lõpetamist,? kirjeldas Toomsalu. ?Ametiühingute Keskliidu juhatus selliste tingimustega ei nõustunud, kuid soovides siiski alampalga tõstmiseni jõuda, tehti omapoolne kompromissettepanek ? 2700 krooni. Tööandjad vastasid, et selline number saab tulla vaid 2001. aasta kokkuleppe tühistamise tingimusel.?
  Tööandjate selline nõue viis EAKLi aktsioonile ? Tööandjate Maja ees piketeerides nõuti 2700kroonist alampalka. Aasta lõpuks, pärast kuus kuud väldanud läbirääkimisi, kokkulepe siiski sündis. ?Alampalk kujunes küll nõutust veidi väiksemaks, kuid vähemalt ei antud ära 2001. aastal saavutatud pikaajalist kokkulepet, mille kohaselt moodustab alampalk 2008. aastal 41% keskmisest palgast,? ütles Toomsalu.
  ETTK esimehe Tarmo Kriisi arvates ei juhtu selle pikaajalise kokkuleppe muutmisest midagi hullu. ?Ajal, mil see pikaajaline kokkulepe sõlmiti, ei osatud arvata, et palga kasv ületab majanduskasvu, praegu moodustab alampalk mõnes sektoris, näiteks kalanduses, keskmisest palgast juba 50?60%,? ütles Kriis.
  Nii sel kui ka järgmisel aastal moodustab alampalk Kriisi sõnul 34?35% keskmisest palgast ning see on ka Euroopa Liidus normaalne tase.
  Üldjoontes jäi Kriis palgaläbirääkimistega aga rahule. ?Meie eesmärk oli, et alampalk ei kasvaks üle 10%, et alampalk ei kasvaks keskmisest palgast kiiremini,? ütles Kriis. ?Selle me ka saavutasime.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: kõrge hinnatase jääb püsima ja vähendab ostujõudu
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Viimase kahe aastaga on Eesti majandus saanud ja veel saamas löögi mitmelt majandusšokilt, mis on halvendanud majanduskasvu väljavaadet, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Strateegid: aktsiate langus ei lõppe enne Föderaalreservi sekkumist
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
USA aktsiaturgude langus kestab seni, kuni Föderaalreserv oma rahapoliitikas uuesti kannapöörde teeb, ütlesid Goldman Sachsi ja Bank of America strateegid, vahendab Bloomberg.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Akzo Nobel Baltics 35. Kuidas väikesest värvitehasest sai globaalne ettevõte
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Rahvusvahelise keemiakontserni AkzoNobel Sadolini värvid, puidukaitsevahend Pinotex ja metallikaitsevärv Hammerite on Eesti turul juba aastaid tuntud kaubamärgid. 35 tegevusaasta jooksul on ettevõte Eestis arenenud ja kasvanud ning saanud osaks globaalsest kontsernist, mille eesmärk on olla maailma kõige rohelisem keemiatööstus.
Kohvimasina arve kooskõlastanud asekantsler sai aparaadist teada lehte lugedes
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.
"Ma olen sellest kohvimasina soetamisest ainult lehest lugenud, töö juures ma seda ei teanud," lausub endine asekantsler Indrek Reimand kurikuulsa kohvimasina ostu kohta. Ometi näitab prokurör tunnistajale tõendit, mille alusel kooskõlastas arve just tema. Reimand kinnitas aga ka veelgi kurikuulsama USA reisi kulud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.