Ülo Toomsalu • 3. mai 2005 kell 6:00

PM: Pääs valitsusse kergitas võimsalt Keskerakonda

Ehkki aprillikuu poliitikaelu tähtsündmus ? valitsuse vahetumine ? tõstis pea kõikide parteide reitinguid, rebis Keskerakond teistest pikalt lahti.

Uuringufirma TNS Emori küsimuse peale, kui homme toimuksid Riigikogu valimised, siis millise partei poolt hääletaksite, nimetas aprillis Keskerakonda 22 protsenti 1002st küsitlusel osalenud 15?74aastasest eestimaalasest, kirjutab Postimees.

Seda on neli protsenti rohkem kui parteil märtsis ning viis protsenti enam kui lähimal konkurendil, Reformierakonnal. Nii hea reitinguga võisid Edgar Savisaare juhitavad keskparteilased uhkustada mullu jaanuaris.

Põhjust, miks senisest enam inimesi Keskerakonna taha astus, pole raske leida. Aprillis tuli keskpartei pärast kaht opositsiooniaastat taas võimule, luues valitsusliidu reformipartei ning Rahvaliiduga.

TNS Emori sotsioloog Jaanika Hämmal näeb Keskerakonna edu võtit lubadustes, mille nad koalitsiooniläbirääkimistel valitsusleppesse sisse surusid. «Kui lepingu sõlmimisel pidid nad mitmetes küsimustes partneritega kompromissidele minema, siis oma pensionitõusu jõulise afi?eerimisega tegid nad need järeleandmised tasa,» lausus Hämmal.

Hetkel kuum