Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aegade sidemeis kaunis kodu

  Lõuna-Eesti maastikes on palju salapära ? iga metsatuka või mäekünka tagant avaneb looduse meistriteos, millest igaüks pürib kas kümne, saja või tuhande parema hulka, sõltuvalt hindaja meeleolust. Hingematvalt kaunid vaated liigutavad igaühe ilumeelt, soovi ikka ja jälle neid endasse ahmida.
  ?Ma tahaksin siin palju rohkem olla, aga töö tahab pealinnas tegemist,? ütleb Disain Digesto direktor Erki Saar ja pöörab oma pilgu kodutalu õuelt kaugusesse. Kuue aastaga on mees Otepää külje all mäekünkal asuvast oma vanavanemate 1870ndatest pärit rehielamust loonud aegade sidet tugevdades uue ilme ja avaramate vaadetega mõnusa kodu. Maja on selle ajaga muutunud elamiskõlblikuks kogu oma ulatuses ning suuremate akende ja terrassidega punase kuue saanud ? mistõttu võib teda juba kaugemalt põlispuude vahelt märgata.
  Tundub, et pererahvale meeldib ka maastiku kujundamine. Nende kodu ümbrus on tundmatuseni muutunud. Peremehe sõnul on palju puid maha võetud, aga veel rohkem asemele istutatud. Nüüd on vaated avanenud, muruplatsid suurenenud, lilleaed kasvanud. Vanale kolhoosilaudale õiget funktsiooni leidmata, laskis Saksamaal majandust õppinud Erki Saar selle lammutada. All orus on tal plaanis tiike ühendada üheks, suuremaks veekoguks.
  Pere kolm koera ? bernhardiin, basset hound ja lõuna-vene lambakoer ? mõnulevad oma veesilmadeni ulatuval maa-alal. Õunapuuaed neid eriti ei tõmba, küll aga rõõmustavad nad külaliste tuleku üle ja osaleksid alati seltskondlikus vestluses, kui vaid lubataks.
  Arvatavasti elasid majaperemehe kaimud siinmail väga ammu, sest ükskord nurmel jalutades avastas Erki Saar väga vana vettandva kaevu, mis viitab varajasemale elupaigale, sest niisama keset põlde keegi kaevu ju ei kaeva.
  Ehitustööde käigus on tal elamises õnnestunud erilist hõngu säilitada. Ehk sellepärast, et kõik, mis vääris, jäi alles või seepärast, et esialgu elasid nad terve perega katusekambris ja õppisid hoone hingeelu tundma.
  Maja sisemuses on palju muutunud ja juurde tulnud, aga võõras seda ei tajugi, kus lõpeb vana ja algab uus. Kõik tundub nii loomulik, kuigi siseviimistluses on ka kaasaegseid materjale kasutatud.
  Näiteks suure, mõnusateks ?osadeks? jagatud elutoa põrand on kaetud tumeda, kriimulist õlitatud laudpõrandat meenutava vastupidava tehismaterjaliga. Samasuguse heledamat värvi katte on saanud köögi põrand. ?Koerte pärast on niisugune valik paratamatu,? selgitab majaperemees. ?Vahel laseme neid ka tuppa.?
  Suure toa juurdeehituse osas on pikk laia mõnusa lesoga soemüür, mis on laotud ümbruskonna tellisemeistrite valmistatud arhailistest ahjukividest. Esmapilgul ei saagi aru, et tegemist on uue asjaga. Uus on majas ka stiilse kujundusega saun.
  Kuna pererahvas on oma igapäevatöös seotud tapeetide, vaipade, kardinate jm sisekujunduselementidega, siis on nad neid ka oma kodus väga huvitavalt rakendanud. Näiteks maitsekad disaintapeedid mõjuvad nii olemuslikult, justkui selle maja jaoks loodud. Sama lugu on vanaaegse pehme mööbli kangavalikuga ? näiteks juugenddiivan on saanud ajastule iseloomuliku katteriide. Muide, uuemad mööbliesemed on kõik kodumaist päritolu.
  Igal sammul on tunda, et siin austatakse kõiki pereliikmeid. Majas on palju mõnusaid üksiolemise nurgakesi, kus saab omaette raamatut lugeda, muusikat kuulata, televiisorit vaadata või mängida.
  Öeldakse, et köök on kodu süda. Ka Saarte juurde kogunevad külalised sageli just maailmaasju arutama. Pealegi meeldib majaperemehele süüa teha ja sõpru kostitada. Nii suures majas ja kaunis aias jätkub ruumi paljudele.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Raadiohommikus: Eesti ettevõte saab Saksamaal soodsamalt hakkama
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Viljandis kuivtoidupakke tootev Tactical Foodpack rajab uue tehase Saksamaale, sest – nii üllatavalt, kui see ka ei kõla – seal tuleb odavam. Ettevõtte tegevjuht Sverre Puustusmaa räägib Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis kõigest lähemalt.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.