Raivo Sormunen • 5. oktoober 2005 kell 22:00

Swedbanki Tallinna tulek tervitatav

Swedbanki noteerimine Balti börsidel oleks tervitatav, andes kohalikele investoritele lihtsustud võimaluse investeerida Hansapanga omaniku aktsiatesse.

Eilne Postimees kirjutas, et Swedbank kaalub endiselt oma aktsiate noteerimist kõigil Balti börsidel. Põhjamaade suuruselt viienda panga teatel on sellest võimalusest räägitud nii börsidega kui ka Hansapanga juhtidega.

Äripäev kirjutas juba veebruarikuu keskel, et Swedbanki juhtkond on arutanud oma aktsiate noteerimist Tallinna börsil. Senini pole aga veel midagi juhtunud.

Postimehe artikli põhjal tundub, et Swedbank noteerib end siin vaid siis, kui tal õnnestub viia noteerimine läbi lihtsustud korras, talle pakutakse odavamat hinnakirja ja panka aidatakse börsiinfo tõlkimise osas. Nii, et mõnes mõttes ultimaatum. Igatahes oleks ma Swedbanki siiatuleku üle rõõmus.

Ehkki panga aktsiahind hakkaks Tallinna börsil jäljendama täpselt Stockholmis toimuvat, õnnestuks kohalikel investoritel kaubelda aktsiatega praegusest soodsamalt ning saada panga kohta pidevalt eestikeelset infot. Kohaliku börsiettevõttena oleks Swedbank ka meedias paremini kajastatud.

Eestlaste huvi võiks Swedbanki aktsia järele olla päris suur. Swedbank ütles kuu aja eest Äripäevale, et eestlased on ostnud nende aktsiaid 80 mln krooni eest. Lisaks kinnitas Hansapanga maakler Romet Tepper Postimehele, et aktsiaga tehakse juba praegu iga päev mõni tehing. See annab alust oletada, et Tallinna börsil oleks Swedbanki aktsia suure tõenäosusega kui mitte kõige likviidsemate väärtpaberite hulgas siis üle keskmise hea kauplemisaktiivsusega.

Swedbanki aktsia on aastaga tõusnud 23%. Seda on näiteks Eesti Telekomi ja Norma aktsiast enam.

Eilsel börsipäeval domineeris Tallinnas taas Baltika aktsia, mis jõudis juba 8 euroni (125,17 kroonini). Möödunud nädalal müüs Baltika suuromanik BRF oma osaluse maha mitmetele välismaistele suurinvestoritele.

Aktiivselt kaubeldi ka Tallinna Vee aktsiatega, mis jõudis 15 euroni (234,70 kroonini).

Hetkel kuum