Peeter Teder • 12. oktoober 2005 kell 22:00

Kõik läksid langusele

Euroopa aktsiaturud langesid eile mõjutatuna keemiakompaniide ja lennufirmade aktsiate langusest. Saksamaa suuremate keemiafirmade hulka kuuluva Bayeri aktsia langes 1,5 protsenti ning maksis 29,81 eurot. Ka teiste keemiakompaniide, sealhulgas BASFi ja Imperial Chemical Industriese, aktsiad langesid.

Euroopas suuruselt teise ja kolmanda lennukompanii aktsiad odavnesid. Lufthansa aktsia hind kukkus 1,6 protsenti ja maksis 11,58 eurot. British Airwaysi aktsia odavnes 1,2 protsenti, makstes 309 penni. Keemiafirmade ja lennukompaniide aktsiate langust põhjustas teist päev järjest kallinev nafta. Nafta hind tõusis 0,9 protsenti ning novembrileping maksis 64,09 dollarit barrel. Nafta hind moodustab 60 protsenti keemiafirmade tootmissisendite maksumusest ja 14 protsenti lennufirmade kogukuludest.

Tõusvatest aktsiatest oli märkimisväärseim Soome firma Neste Oil, mis kerkis 1,4 protsenti ning maksis 28,9 eurot.

USA turgudel alustasid tehnoloogiasektori aktsiad langusega. Olulisemad langejad olid Apple ja Intel. Apple?i aktsia kukkus 5 protsenti ning maksis 48,99 dollarit. Inteli aktsia odavnes 0,9 protsenti, makstes 23,22 dollarit. Isegi kütusefirmade aktsiad, mis turu avanemise järel tõusid, läksid edasise kauplemise käigus langusse.

Naftasektori aktsiates tõusis Chesapeak Energy 1,5 protsenti, kuid pöördus siis langusse, odavnedes 0,7 protsenti ning makstes 34,34 dollarit. Occidental Petroleum tõusis alguses 0,9 protsenti, kuid langes siis 0,2 protsenti ning maksis 78,69 dollarit.

Hetkel kuum