24. oktoober 2005 kell 8:42

Poola uus president: euroreferendum aastal 2010

Üllatuslikult Poola presidendivalimised võitnud konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei kandidaat ei poolda eurole ülemineku referendumit enne 2010. a.

Varssavi linnapea Lech Kaczynski, kes eile toimunud presidendivalimise teises voorus sai esialgsetel andmetel 54,5 protsenti häältest, ütles, et eurole üleminek ei ole Poola jaoks kõige pakilisemate ülesannete seas, sest ?Euroopa Liit ei erguta meid mitte millegagi? kodumaisest vääringust loobuma, vahendas Bloomberg.

Valimistel favoriidiks peetud kiiremaid turumajanduslikke reforme pooldav Donald Tusk Kodanike Platvormi parteist sai 45,5% häältest.

Poola zlott nõrgenes uudise peale. Kodanike Platvormi üks peamisi valimislubadusi oli euro käibele võtta kiiresti ? võimalusel juba aastal 2009. Sama seisukohta pooldab Poola keskpank.

Poola Seaduse ja Õigluse partei, mida juhib presidendiks valitud Lech Kaczynski kaksikvend Jaroslaw, sai suurima toetuse ka septembri lõpus toimunud parlamendivalimistel. Partei on lubanud koalitsiooni moodustada Kodanike Platvormiga, mis oli teine enim hääli kogunud partei. Parteid on aga erinevatel seisukohtadel nii sotsiaalkulutuste kärpimise, maksude alandamise ja erastamise kui eurole ülemineku kiiruse üle.

Poola uue valitsuse peaministrikandidaat Kazimierz Marcinkiewicz loodab uue valitsuse kokku panna 28. oktoobriks.

Hetkel kuum