• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Paikuse saeveski avab täna uue tehase

  Umbes 4000 ruutmeetri suurune höövlitehas läks koos sisseseadega maksma 55 miljonit krooni. Paikuse saeveski alustas konstruktsioonpuidu hööveldamisega sisuliselt juba augusti lõpus. Höövliliini täisvõimsus on aastas 80 000 kuupmeetrit valmistoodangut kahes vahetuses. Tulevikus vääristab Paikuse saeveski ligi poole oma toodangust.
  Paikuse saeveski tegevjuhi Tõnu Järve sõnul hööveldavad nad 4,5?6 meetri pikkuseid prusse ja laudu. ?Pool höövlitoodangust hakkab minema Euroopasse ja ligi kolmandik Austraaliasse, Jaapanisse ning USAsse,? ütles Järv. ?Umbes viiendik höövlitoodangust peaks jääma koduturule, läbirääkimised kahe-kolme suurtellijaga Eestis on hetkel pooleli.?
  Paikuse saeveski on viimane Stora Enso Timberi gruppi kuuluvatest Eesti saeveskitest, mis panustab järeltöötlemisele. Grupi suurim, Imavere saeveski hakkas sõrmjätkutooteid valmistama juba 1999. aastal. Hööveldamisega hakkas 2003. aastal esimesena pihta Sauga saeveski. Sauga saeveski hööveldab 2,4?3 meetri pikkuseid ehitusprusse, mille põhituruks on USA ja Austraalia.
  Aasta tagasi käivitus höövliliin Näpi saeveskis. Kui teised gruppi kuuluvad saeveskid hööveldavad konstruktsioonpuitu, siis Näpi saeveski hööveldab profiillauda. Teine suurem profiillaua hööveldaja Eestis on Tartumaal tegutsev AS Rait.
  Tänavu kevadel hakkas Imavere saeveskis tööle talatehas, mis toodab hööveldatud männipuidust liimpuittalasid Jaapani ehitusturu tarbeks. Talatehase maksumus oli ligi 200 miljonit krooni, mis on suurim investeering Eestis puidu järeltöötlemisse.
  Saagimise ja hööveldamisega tegeleva ASi Haret juhataja Ott Otsmani sõnul pingestab Stora Enso Timberi höövlivõimsuste kasv konkurentsi eeskätt siseturul. ?Ilmselt hakkavad nad nüüd teistele hööveldajatele vähem saematerjali müüma, sest suudavad järjest rohkem oma saematerjali ise hööveldada,? rääkis Otsman.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Ühisrahastajatele miljoneid võlgu jäänud saetööstus läks haamri alla
Pankrotihaldur pani ühisrahastusportaali Crowdestate investoritele miljoneid eurosid võlgu jäänud puidufirma Baltic Foresti saetööstuse 7,3 miljoni euroga oksjonile.
Pankrotihaldur pani ühisrahastusportaali Crowdestate investoritele miljoneid eurosid võlgu jäänud puidufirma Baltic Foresti saetööstuse 7,3 miljoni euroga oksjonile.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.