Peeter Teder • 21. november 2005 kell 22:00

Hinnad Euroopas kukkusid

Euroopas langesid eile telefonikompaniide ja ravimitööstusfirmade aktsiad, naftatootjate aktsiad tõusid.

Vodafone, mis möödunud nädalal prognoosis käibekasvu aeglustumist ja kasumilangust, juhtis telefonifirmade aktsiate langust. Telefonikompanii aktsia kaotas 1,8 protsenti oma väärtusest ning maksis 125,75 penni. Firma teatas 15. novembril, et müügikasv aeglustub märtsis lõppeval majandusaastal kolmandiku võrra, sest firma peamised Euroopa turud jõuavad küpsusfaasi. Küpsusfaasi jõudmine tähendab, et kasumikasv aeglustub ja kasum võib hakata hoopis vähenema.

Ravimifirmadest langes enim GlaxoSmithKline, mis kukkus 5 protsenti ning maksis 1422 penni. Glaxo aktsia sattus löögi alla seoses ühe astmaravimi kasutamise sisulise keelamise tõttu USA ametiasutuste poolt.

Tõusjatest oli olulisim Euroopa ühe suurema naftakompanii Totali aktsia, mis kosus seoses nafta hinna tõusuga. Totali aktsia kerkis 1,6 protsenti, makstes 219,3 eurot.

USA aktsiad avanesid eile kerge tõusuga, mida juhtisid General Motors ja Boeing. General Motors kerkis pärast teadet, et firma sulgeb 12 tehast Põhja-Ameerikas ja koondab 30 000 töötajat. Lennukiehitaja Boeingu aktsia kerkis pärast uudist, et firma sai 17 miljardi dollari väärtuses tellimusi. General Motorsi aktsia tegi 3,4protsendilise hüppe üles ning maksis 24,86 dollarit. Boeingu aktsia tõusis 1,7 protsenti ja maksis 68,11 dollarit.

Indeksitest langes Standard & Poor?s 500 vähem kui 0,1 protsenti, olles tasemel 1248,07 punkti.

Hetkel kuum