Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eraomanik oskab metsa üha paremini majandada

  Kui riigimets kasvab peamiselt põlisel metsamaal, siis pool praegusest erametsast oli sõjaeelse Eesti vabariigi ajal kasutusel kas põllu-, heina- või karjamaana.
  Mitu maareformi ja olulised muudatuses põllumajanduses on metsamaa pindala järjekindlalt kasvatanud ning see protsess jätkub ka praegu. Mahajäetud põllumajandusmaa metsastub valdavalt lehtpuudega ja see väljendub ka puistute liigilises struktuuris.
  Vaatamata riigikorrale on riigimetsa viimase 85 aasta jooksul majandatud eriharidusega spetsialistide juhendamisel. Kollektiviseerimine likvideeris erametsanduse enam kui 40 aastaks ja valdav osa praegusest erametsast kuulus kolhoosidele-sovhoosidele, kus metsamajandus oli põllumajandusega võrreldes üldjuhul kõrvaline tegevus.
  1990ndate algusest siiani kulgev maareform on tekitanud suurel hulgal erineva taustaga metsaomanikke, kelle suhted metsaga ning teadmised metsast ja selle majandamisest on väga erinevad. Kahjuks oli värskete metsaomanike hulgas palju neid, kes nägid metsas ainult sülle langenud kingitust, mis tuleb võimalikult ruttu rahaks teha.
  Kui sellele lisandus veel metsa majandamise teadmiste ja oskuste puudus, olid tagajärjed kurvad. Suurepinnalised laga- ja raharaided olid tavalised ning uue metsapõlvkonna rajamise vastu ilmutati vähe huvi. Kuigi leidus ka väga eeskujulikke metsamajandajaid, ei andnud need paraku tooni. Siiski on võrreldes ajaga 5-10 aastat tagasi erametsade majandamise tase märgatavalt paranenud.
  Alates 1990ndate keskpaigast suurenesid raiemahud järsult, kusjuures suurem osa raiemahu kasvust tuli just erametsade arvel. Kui sajandi alguses tuli valdav osa puidutoodangust erametsadest, siis viimastel aastatel ilmutavad raiemahud erametsades taaskord langust. Sellel on mitmeid põhjuseid.
  Raugenud on maareformi tempo ja seetõttu on aasta-aastalt vähenenud kasutusse tuleva puutumata metsa pindala. Mets ei ole suure osa metsaomanike põhiline sissetulekuallikas ja metsaraie möödapääsmatu tegevus. Sageli on raske raiujat leida, sest tööpuuduse vähenemine on mehed raskelt metsatöölt mujale meelitanud. Oluline on ka raietööde kvaliteedi paranemine.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Bank of America ootab 2023. aasta alguses majanduslangust
Bank of America majandusteadlaste prognooside kohaselt võib 2023. aasta esimeses kvartalis saabuda majanduslangus.
Bank of America majandusteadlaste prognooside kohaselt võib 2023. aasta esimeses kvartalis saabuda majanduslangus.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Slacki tegevjuht astub ametist tagasi ja lahkub ettevõttest
Slack Technologies kaasasutaja ja tegevjuht Stewart Butterfield lahkub ametist ettevõtte omaniku Salesforce'i sõnul jaanuaris.
Slack Technologies kaasasutaja ja tegevjuht Stewart Butterfield lahkub ametist ettevõtte omaniku Salesforce'i sõnul jaanuaris.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Sõõrumaa Patarei Merekindlusest: ehitus nii palju ei kallinegi, kui kartsime Projekt sai linnalt ehitusloa
Patarei Merekindluse ehitus läheb maksma umbes 100 miljoni euro ringis, ütles US Real Estate'i omanik Urmas Sõõrumaa.
Patarei Merekindluse ehitus läheb maksma umbes 100 miljoni euro ringis, ütles US Real Estate'i omanik Urmas Sõõrumaa.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.