Kai Tarmula sõrmeotsteni stiilne

Christel Karits 13. september 2006, 00:00

Jättes seljataha koolipõlve pungiperioodi, kus ema rõõmustas, et tütrel nii odav maitse on, kui too Moskva ekskursioonilt 12rublaste viltidega üliõnnelikuna naasis, ütleb Kai, et tegelikult armastab ta konservatiivset stiili. Musta ja valget, kanda triiksärki ja seista sirge seljaga. Välimuse teevad aksessuaarid ning neid Kai lausa jumaldab. Riietuse juurde kuuluvad pisiasjad peavad olema kui vürtsid toidus või täpp i peal. Ehteid, kotte ja salle on Kail sahtli- ja riiulitäisi. Igasuguste peakatete tarvis on pööningul lausa oma nurk, kus need siis rõõmsalt kui väljanäitusel nööri peal ripuvad. Käibel on neist paar kübarat ja soni.

Kuigi mõnikord jääb mulje, et see noor naine rühib oma eesmärgi poole nagu jäälõhkuja, on tegelikult tema suurimaks kireks mäng ning nii ongi elu kui üks suur üllatusi täis lava. Dramaatiline punane saadab seda pea alati. Nagu ka ümbritsevate tähelepanu, kuigi Kai seda ise iga kord ei soovigi. Ehk on tema alateadlikud valikud keskmisest ekstreemsemad, sest kes loodaks, et ta tulipunastes sukkades märkamatuks jääb.

Frensi Pärnu tegevjuhil Kai Tarmulal säärane lootus Pärnu kontserdimajas üht järjekordset vastuvõttu korraldades oli. Pidades raudselt meeles, et kliendist ja külalistest ei tohi ilusamini riides olla, pani ta selga tagasihoidliku musta pitsäärega seeliku, musta pluusi, kaela punased pärlid ja jalga oma lemmikud - tulipunased sukad ning sama värvi saapad. Et komplekt oleks täiuslik, säras rinnas punane Frensi firmamärk. "Püüad olla märkamatu, aga ühel hetkel näed, et kõik vaatavad sind," naerab Kai. "Samas leiab klient su hästi üles."

Frensi ametisse kandideerides Kai nii vabasid valikuid ei teinud ja püüdis end teenindajale ette nähtud raamidesse suruda. Loomulikult peitis ta töövestluse ajaks varrukate sisse oma tätoveeritud käevarred ning korjas ära ninarõnga ja üleliigsed ehted. Mõni aasta ametis olnud, on aksessuaarid tasapisi tagasi tulnud, sest tegelikult teeb tööd inimene, mitte tema välimus. Kui oled oma kolleegide ja klientide seas respekti saavutanud, võid endale rohkem lubada. Liiati käib suurem osa töösuhtlusest telefoni ja interneti teel.

Naine tunnistab, et tema üheks kireks on nn suured sisenemised ja neid ta naudib täiega. Iseasi, kas näiteks ülikooli majandusloengus on alati mõistlik oma silmatorkava välimusega õppejõu tähelepanu keskpunktis olla. Igatahes oli Kai Tarmulal oma noortest ärimeestest ja -naistest õpingukaaslastele alati üllatusi varuks. Näiteks selline valik: tulipunane pea, erksiniste raamidega prillid, soliidne triiksärk ja tikk-kontsad.

Riiete ja jalanõude valikul saab otsustavaks hinna ja kvaliteedi suhe. "Kuna mul on halb jalg, siis ei pea kingad üle ühe hooaja vastu. Olen hakanud saapaid kandma." Saapaid on Kail hulgi ja igasuguseid. Enamik neist siiski pika sääre ja tikk-kontsadega. Üks lemmikvärve on kirest pulbitseval Kail ehk üllatusena roosa. Erinevat tooni roosat on tema ümber palju. On kingi, salle ja ehteid. Lisaks tunnistab Kai naerdes, et tal on käekotifetišism. Praegu on neid kasutusel kümne ringis. "Kõik neist ei pea väga kallid olema," põhjendab ta. Üldse leiab majaomanik ja tütre ema Kai, et kodu ja laps väärivad rohkem kui "need kaltsud" ning seepärast ei aja ta taga tuhandeid kroone maksvaid firmariideid.

"Naisena meeldib mulle väga Madonna ja kuna ta on H&Mi reklaaminägu, siis ostan palju just selle kaubamärgi kauplustest," avab Kai. "Need riided annavad võimaluse kombineerida, pole väga kallid ja hooaja lõpus saab nad südamerahuga kappi ära panna. Meeldib ka Zara, kus on väga hea väljapanek ja mõte hakkab kohe tööle."

Kai tunnistab, et üks hirm on tal Eestist riideid ostes tõesti, nagu vist enamikul õrnema soo esindajatest. Sest kes tahaks peol või tänaval kokku sattuda täpselt samamoodi riietatud suguõega? Kai on nii kahest mantlist loobunud. "Tegin selle vea, et ostsin mõlemad Pärnust. Üks neist oli roosa ja teine salatiroheline. Siis tuli mulle vastu üks tütarlaps, kes ei kandnud seda stiili välja. Müüsin mantli sekundiga maha, sõbra lapsele, teise linna," meenutab ta.

Ootamatusi täis Kai pelgab spontaanseid oste, ainus, kes saab riideid hetketuju ajel, on tema kaheksa-aastane tütar Tjorven Morgan. "Kurat ja ingel üheskoos," iseloomustab ema. Lasteaia lõpetas Tjorven Morgan punkarisaabastes. Seljas oli seelik ja valge särk, mille rinnas suur must roos. "Pikad saapad, kübarad ja pintsakud kannab ta hästi välja," on Kai rahul. Nii saavad ema ja tütar sarnaselt riides käia.

Kai Tarmula ütleb, et suur osa stiilsusest tuleb ikka inimese seest, mitte riietusest. Väga tähtis on huumorimeel ja julgus olla see, kes sa oled. "Miks suured naised ei julge suured olla," küsib ta ja kinnitab, et tema julgeb. Paneb kõrged kontsad alla, lööb selja sirgu ja rinna ette. "Pigem eksponeerida seda, mis sul on. Kõik on väljakandmise küsimus."

Fotod: Maris Ojasuu

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing