Arhitektid jäid Sakalaga kohtus kaotajaks

10. november 2006, 10:32

Tallinna halduskohus otsustas täna
tagastada MTÜ Eesti Arhitektide Liit kaebuse ja esialgse õiguskaitse kohaldamise
taotluse Sakala keskuse lammutamise keelamise vaidluses.

Kohus teatas, et kohtusse pöördumise õigus on vaid sellisel isikul, kelle õigusi rikub ehitise lammutamine. Sakala keskuse lammutamine ei riku Eesti Arhitektide Liidu seadusega kaitstud õigusi. Seadus ja kohtupraktika ei anna MTÜ-le Eesti Arhitektide Liit õigust pöörduda halduskohtusse üldiste huvide kaitseks.

Linnaplaneerimisega ja ehitusega seotud avalike huvide välja selgitamine ja kaitsmine on eeskätt kohaliku omavalitsuse õigus ja kohustus. Lisaks pidas kohus oma määruses vajalikuks märkida, et kohaliku omavalitsuse üksikaktide õiguspärasuse järelevalve teostamine on maavanema kohustus. Järelevalve ülesannet täites esindab maavanem ka avalikku huvi. Kujunenud olukorras saab avalikes huvides ehitise lammutamise keelamist nõuda üksnes seaduses ettenähtud järelevalveorgan, s.t Harju maavanem.

Kohus lahendas asja kiiresti võttes arvesse suurt avalikku huvi ning vajadust selgitada nii kaebajatele kui avalikkusele, kelle kaudu ja kuidas saab antud asjas seadusjärgselt kaitsta avalikku huvi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2006, 10:33
Otsi:

Ava täpsem otsing