Prestiiþse tööga kaasnevad stress ja ületunnid

Ellen Murula 17. november 2006, 00:00

Hiljuti väideti uudistes, et ettevõtlus pole noorte seas populaarne. Hoolimata reklaamist, majandusõpetusest ja lugematutest konverentsidest eelistatakse ikka keskpärast palgatööd oma firma rajamisele.

Kas eestlased on tõesti nii töökas rahvas, et kui neile hõbekandikul easy living ja kõrge palganumber kätte ulatataks, läheks keskmine inimene kõigest hoolimata riigiametnikuks või personalijuhiks?

Uurisin oma sõpradelt, mis oleks ideaalne töökoht ja prestiiþikas amet. Kõik mainisid ühe näitajana head töötasu. Endiselt on moes jurist ja nõustaja-ekspert - ametid, millega seostuvad stress, pingeline mõttetöö ja ületunnid. Kus tuleb tööd teha ja on tõsine oht ka läbi kukkuda. Kui kõik õnnestub, ootab juristi ilus viiekohaline number pangaarvel, triibuline ülikond ja sugulaste imetlus.

Meile pole antud kuigi palju võimalusi eneseteostuseks. On loomulik, et noor tahab end tavapärase palgatööga eelkõige tõestada. "Kaheksast viieni" karjäär hõlmab piisavalt enesepiitsutamist, eneseteostust ja tuttavat rutiini. Ettevõtlus on paljudele tundmatu ala, mille külge mõned ärimehed on jätnud ka halva maigu - korruptsiooniskandaalidest ja kirevast eraelust õnnetute pankrotistumisteni.

Tööturg on muutumas. Aina rohkem hinnatakse paindlikkust ja leidlikkust, mida jurist või raamatupidaja liiga palju praktiseerida ei saa. Palju parem on ettevõtlus. Seda enam, kui praegu on turg veel pooltühi. Ma ei mõista kedagi ärilise apaatsuse pärast hukka.

Mõtlen isegi kooli lõpetamisele, tulevikule ja tööleidmisele hirmuga ning aina rohkem kisub mind lihtsa ametniku kohale, riskidest ja avalikkuse huviorbiidist kaugemale.

Neile vähestele, kel on julgust rajada firma või börsil aktsiatega mängida, soovin palju edu. Neile, kel seda julgust veel ei ole, soovitan siiski proovida. Võita on ju rohkem kui kaotada.

Neelatan nüüd paar korda ja uurin börsigraafikuid edasi, sest kui piisav hulk toredaid noori ettevõtlusega tegeleb, peab see amet varem või hiljem ka oma halva maine kaotama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing