Mariliis Pinn • 5. detsember 2006 kell 22:00

Rakvere LK võitis vorstimärgivaidluse

Tallinna ringkonnakohus otsustas Kikas Kaubanduse apellatsioonkaebuse rahuldamata jätta. Kehtima jääb tööstusomandi apellatsioonikomisjoni otsus, et Lemmiku ja Doktori on tooteliigid. Kikas Kaubandusel on võimalus otsus riigikohtusse kaevata.

"Terve mõistus võitis," kommenteeris Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Olle Horm kohtuotsust. Hormi sõnul üritas Kikas Kaubandus OÜ endale registreerida nimesid, mis on olnud üldkasutatavad juba aastakümneid. "Paljud väikefirmad üritavad seda," lisas ta.

"Lihatööstustele tähendab see reaalselt seda, et nad ei pea Lemmiku või Doktori lihatooteid tootes kellelegi autoritasu maksma," selgitas Horm otsuse mõjusid.

Kohus leidis, et Doktori ja Lemmik ei saa olla kaubamärgid, kuna kaubamärk peab olema üheselt individualiseeritav. Kikas Kaubandus ei ole toonud aga esile ühtki asjaolu, mis tõendaks, et lihatoodete osas eristaksid Doktori ja Lemmik Kikas Kaubanduse tooteid teiste lihatootjate toodangust.

Kikas Kaubanduse juhatuse esimees Eero Lass ei olnud eile veel otsusega tutvunud ja seetõttu ei soovinud ka seda kommenteerida.

Viis aastat tagasi registreeris patendiamet n-ö vorstimärkidena tuntud Lemmiku ja Doktori omanikeks Kikas Kaubanduse OÜ, mis tollal tegutses Järlepa Kaubanduse nime all. Väikefirma sai patendiameti otsusega ainuõiguse Lemmiku ja Doktori kaubamärkidele mitte ainult vorstil, vaid ka lihal ja teistel lihatoodetel, näiteks pasteet, kotletid.

Eesti suurim vorstitootja kaebas patendiameti otsuse tööstusomandi apellatsioonikomisjoni. Komisjon menetles kaebust üle kolme aasta ja lahendas piinliku olukorra nii, et kuulutas Lemmiku ja Doktori tooteliikideks.

Hetkel kuum