Agnes Ojala • 14. jaanuar 2007 kell 13:57

Palmaru: valetajate klubi tuuritab

Täna avalikustatud kultuuriminister Raivo Palmaru kirjas lükkab minister ümber väited selle kohta, et leping lubab Sakala keskuse vaid renoveerida.

"Sakala hoonestusõiguse lepingute avalikustamisele reageeris esimesena valetajate klubi," kirjutas Palmaru. Nii on ministri sõnul üldsust eksitanud Postimees ning Isamaa ja Res Publica Liit.

Isamaaliidu fraktsiooni esimees Andres Herkel teatas reedel, et lepingus on sätestatud vaid hoonestaja kohustus olemasolev Sakala keskus renoveerida, lammutamisest pole sõnagi. Samamoodi oli laupäevase Postimehe juhtkirjas märgitud, et hoonestusõiguse leping nõuab vaid Sakala keskuse saali rekonstrueerimist.

Palmaru kirjutas: "Olen korduvalt selgitanud, et hoonestusõiguse konkursi tingimused ega ka leping ei käsitle olemasoleva hoone säilitamise võimalusi ega kohustust, vaid keskendub sellele, mida lõpptulemusena tahetakse kinnistul näha. Lammutamine kerkis päevakorda alles projekteerimise käigus, kui selgus, et hoonestusõiguse lepingut ei ole teisiti võimalik täita."

"Hoonestusõiguse lepingus nimetatud olemasoleva hoone üldpind on 7 116 ruutmeetrit ning lepingu järgi peab hoonestaja püstitama uue hoone ja juurdeehitise, mille kogupind on vähemalt 26 000 ruutmeetrit. "Kuidas tekib seitsme tuhande ruutmeetri kordategemisega 26 tuhat ruutmeetrit kogupinda, ei ole ilmselt tarviski öelda," märkis minister.

Palmaru sõnul tekitas Sakala keskuse probleemi 1999. aastal Mart Laari valitsus. Kõik hilisemad otsused, sealhulgas hoonestusõiguse seadmine 2003. aastal, on väidetavalt tollaste otsustusvigade tagajärg.

"Mis Postimehesse puutub, siis ei ole ju saladus, et Sakala keskuse lammutamise kava, milleni 2004. aastal jõudsid mitmed komisjonid, oli 2003. aastal sõlmitud lepingu tulemus. Nüüd püüab Postimees tollaseid otsustajaid katta," süüdistas Palmaru ajalehte.

"On ilmne, et lepingud lükkavad ümber mitme kuu jooksul hoolikalt ehitatud valede lossi koos kõigi tornide, tõstesildade ja tuulelippudega. Ent valetajate klubi püüab päästa, mis päästa annab," lõpetas kultuuriminister oma avalduse.

Hetkel kuum